Duminică trecem la ora de iarnă. Cum ne afectează asta?

Ultimul week-end din luna octombrie aduce cu sine trecerea la ora de iarnă, când ora 4.00 devine ora 3.00. Acest lucru ne afectează, spun specialiștii.

 În ultima duminică a lunii octombrie se trece la ora de iarnă, considerată și oră normală în Europa. Ora 4.00 devine ora 3.00.

Trecerea la ora de iarnă este mai ușoară decât cea la ora de vară și, cu toate acestea, corpul are nevoie de câteva zile pentru a se obișnui.

Specialiștii spun, însă, că trebuie să ne uităm în primul rând la avantaje. Mai întâi, este vorba despre faptul că dormim o oră în plus și că dimineața va fi încă o oră de lumină, așa că ne vom trezi mai ușor.

La ora 5 după amiază, însă, deja este întuneric.

Matinalii, se spune, vor fi derutați la trezirea conformă cu ritmul biologic format de-a lungul verii. Ceilalți, oamenii care se desprind cu greu de așternuturile calde, ar trebui să aibă un avantaj, cel puțin la începutul perioadei, informează medlife.ro.

Specialiștii atrag atenția, însă, că schimbarea orei vine la pachet cu stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie. În anul 2016, s-a ajuns la concluzia că trecerea la ora de iarnă ar putea fi mai dificilă pentru unii dintre noi decât s-a presupus în trecut.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea orei, în special toamna, îi face pe oamenii să aibă, pentru o anumită perioadă de timp, simptome asemănătoare cu cele resimțite de cei care călătoresc și care trebuie să se adapteze la diferența de fus orar – oboseală accentuată, insomnie, tulburări digestive sau stări de confuzie.