Atenționare: Cod galben de caniculă şi furtuni, cod portocaliu de inundaţii
Vasluiul se află printre cele 26 de judeţe pentru care meteorologii au emiso atenționare Cod Galben de instabilitate atmosferică accentuată și caniculă, valabilă sâmbătă și duminică. La ora 22.00 intră în vigoare un Cod Portocaliu și două Coduri Galbene de inundații, emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). Pe raza judeţului sunt vizate bazinele râurilor Prut şi Bârlad.
Conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), până duminică, 19 iunie, ora 9,00, în sud-vestul, centrul și nord-estul țării, precum și în zona montană instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată. Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie și va cădea grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 15 — 20 l/mp și izolat 30 — 40 l/mp.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 18/19 iunie, temperaturile minime vor fi caracteristice unei nopți tropicale.
Județele atenționate sunt: Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Covasna, Harghita, Bistrița Năsăud, Mureș, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Alba, Cluj, Hunedoara, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Mehedinți și Caraș-Severin.
Precipitațiile prognozate în România pot antrena spre sol particulele de praf saharian, dar în concentrații reduse.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 18 iunie, ora 22,00 — 19 iunie, ora 12,00, pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenții Oltului din județele Covasna și Brașov, Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), afluenții Jijiei din județele Botoșani și Iași, bazinul superior al Bârladului și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Iași, Vaslui, Neamț, Bacău, Vrancea și Galați), afluenții mici ai Prutului din județele Vaslui și Galați, afluenții mici ai Siretului din județele Neamț, Bacău, Vrancea și Galați, afluenții Putnei — județul Vrancea, afluenții Buzăului (bazin mijlociu) — județul Buzău, se instituie Cod Portocaliu de inundații.
INHGA menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.
De asemenea, s-a instituit Cod Galben de inundații în intervalul 18 iunie, ora 16,00 — 19 iunie, ora 9,00, pe râurile din bazinele hidrografice superioare și afluenții râurilor: Someșul Mare (județul Bistrița-Năsăud), Mureș (județele Harghita și Mureș) și afluenții săi din județele Harghita, Mureș, Alba și Hunedoara, Bega (județul Timiș), Timiș (județul Caraș-Severin), Cerna (județele Gorj și Caraș-Severin), Jiu superior și afluenții săi din județele Hunedoara, Gorj și Mehedinți.
Hidrologii au emis Cod Galben de inundații, în intervalul 18 iunie, ora 16,00 — 19 iunie, ora 16,00, și pe râurile din bazinele hidrografice: Olt superior și afluenții mici ai Oltului din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Gorj, Vâlcea și Argeș), bazinele superioare ale râurilor: Argeș (județul Argeș), Dâmbovița (județele Argeș și Dâmbovița), Ialomița (județul Dâmbovița), Prahova și afluenți (județul Prahova), Buzău superior și afluenți (județele Brașov, Covasna, și Buzău), Râmnicu Sărat (județele Vrancea și Buzău), Putna (județul Vrancea), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), Bistrița — bazin superior și afluenți (județele Suceava, Neamț și Harghita), Moldova, Suceava — bazine superioare și afluenți (județele Suceava și Neamț), Bașeu, Jijia — bazin superior și afluenți (județele Botoșani și Iași), Bârlad (județele Iași, Vaslui, Neamț, Bacău, Vrancea și Galați), afluenții mici ai Siretului din județele Neamț, Bacău, Vrancea și Galați, afluenții Prutului din județele Vaslui și Galați și bazinele hidrografice mici din Dobrogea — județele Tulcea și Constanța.
„Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râu și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale Cotelor de Apărare. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice”, spune INHGA.