Artă şi tradiţie la Târgul Meşterilor Populari (galerie foto)

Târgul Meşterilor Populari, care a debutat astăzi la Vaslui, nu a dezamăgit niciun vizitator, deşi a fost văduvit de muzica care să întregească atmosfera satului de odinioară. Nici nu avea cum, când, încă de la intrare, te întâmpină măştile lui Gheorghe Ţugui, din Vorona, judeţul  Botoşani, membru  în  Academia Artelor Tradiţionale din România. Vine prima dată la Vaslui şi, deşi măştile lui  au participat la expoziţii  în întraga ţară, omul se bucură de fiecare dată când cineva se opreşte şi admiră creaţiile sale. Aflăm că sunt unicat şi, pentru că sunt folosite de Anul Nou, unele au ca bază căşti de metal, “să reziste loviturilor de bâtă”. Realizate cu migală, talent şi multă imaginaţie, doar din materiale naturale, măştile atrag privirile tuturor.

Iar şirul exponatelor menite să te ducă în atmosfera satului continuă ameţitor: costume populare, accesorii, păpuşi şi obiecte decorative realizate de Membrele Asociaţiilor “Bujorii din Laza”, “ Artă şi tradiţie”  Vultureşti sau “La izvorul tradiţiilor” Soleşti, obiecte de lemn, ţesături, ceramică, chimire, decoraţiuni din cele mai diverse materiale şi de cele mai originale şi diverse forme. Apicultorii te îmbie cu miere proaspătă, iar la unul din standuri, Consbit Vaslui, două doamne drăguţe oferă cu dărnicie nu numai miere pură, ci şi diverse sortimente de miere în amestec cu ghimbir, cătină, nucă, sau polen. Din Bârlad, Cristian Petru Buclea şi Dan Horgan expun icoane, măşti şi alte obiecte decorative realizate din lemn. Din Republica Moldova organizatorii (Centrul Judeţean pentru Conservarea  şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vaslui şi Primăria municipiului Vaslui) au invitat doi expozanţi. Ceramica Alenei Stoica se deosebeşte mult de ceramica de Horezu sau Cucuteni, întâlnită la standurile din jur. “Lucrările mele sunt inspirate din cultura Cucuteni – Tripolie , însă majoritatea lor se bazează pe perioada de înflorire a  acestei splendide culturi de pe teritoriul Moldovei , în special aşa zone, ca raionul Orhei, Edineţ, Glodeni, Floreşti, Drochia şi  în special nordul Republicii Moldova”, ne explică aceasta originalitatea lucrărilor.

Şi Maxim Alexeev este prima dată la târgul din Vaslui şi este curios de reacţia vizitatorilor de aici. Lucrările sale, jucării din lemn, se adresează în special copiilor, dar sunt admirate şi de cei mari. Există şi motive:  jucăriile sale reflectă  un întreg areal de creație și imaginație constructivă şi, deşi par simple, nu  sunt deloc aşa. Admirăm mașini, trenuri, camioane, avioane, tancuri, elicoptere, submarine, chiar şi o trăsură. Toate de dimensiuni reduse, dar funcţionale.  O artă la baza căreia, aflăm chiar de la artist, are la bază dorinţa de a crea jucării pentru copiii săi.

Dacă ajungeţi zilele acestea la Tîrgul Meşterilor Populari nu ocoliţi nici standul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, cu obiecte realizate în centrele din subordine în cadrul orelor de terapie ocupaţională pentru copii sau adulţi, dar nici standul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Vaslui, unde veţi putea admira obiectele realizate de copiii de la Centrul de Zi Bucuria, dar şi de persoanele în vârstă de la Centrele de Zi din subordine.

În acelaşi registru, al promovării obiceiurilor şi tradiţiilor populare, Asociaţia “Casa Răzeşului” Pogoneşti aduce în prim plan atmosfera unei familii tradiţionale, unde se ţese, se fac mături, unde stăpânul casei te îmbie la o ţuică, iar femeia sa te îndeamnă să îi guşti sarmalele, turtele pe plită şi plăcintele cu brânză. Dealtfel, produsele din bucătăria şi din cămara bunicii constituie o componentă importantă a tîrgului, vizitatorii neputând să treacă indiferenţi nici pe lângă standurile cu bucate, nici pe lângă cel cu dulciuri de casă, dar nici pe lîngă borcanele cu dulceţuri şi sticlele cu siropuri oferite de “Zmeurişul Coasta Neagului” (Mihaela Zărnescu)

 

One thought on “Artă şi tradiţie la Târgul Meşterilor Populari (galerie foto)

  • 2 septembrie 2016 la 16:51
    Permalink

    Poze facute cu telefonul mobil sau cu o sapuniera, ziarele din vaslui nu au auzit in viata lor de aparat din gama celor profi care se numesc DSLR

    Lasa bre ca merge asa ce sa bagam 1000 2000 de euro intr-un dslr bun cand se pot face poze cu telefonul mobil 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.