”Ziua Porților Deschise” la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști Vaslui

Vineri, 28 mai, la sediul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști (SCDP) Vaslui a avut loc  cea de-a III-a ediție a  manifestării ”Ziua Porților Deschise”. Gazdele din partea SCDP Vaslui au fost doamna Dumitriu Simona director general si domnul Samuil Costel director științific al statiunii. Invitati speciali au fost domnul Badiu Aurel Florentin – vicepreședinte ASAS București , Dumitru Buzatu – presedintele Consiliului Judetean Vaslui  și Vasile Pavăl – primarul Municipiului Vaslui.

n cadrul evenimentului, specialiști din toată țara au răspuns invitației de a dialoga  despre importanța pajiștilor permanente, care sunt direct legate de viața socio-economică și conservarea mediului în care trăim.

Activitatea a debutat cu o vizită a participanților la ferma Solești, unde au observat diverse soiuri create de cercetătorii vasluieni, a căror principal obiectiv este acela de a identifica plante cu rol primordial în regenerarea pajiștilor.

În partea a doua, Aurel Florentin Badiu, vicepreședinte ASAS București, Costel Samuil, director științific în cadrul SCDP Vaslui, specialiști din țară, alături de o serie de primari și reprezentanți ai unor firme din sectorul agricolau dezbătut diverse teme legate de viitorul cercetării în agricultură.

”Trebuie să evidențiez munca cercetătorilor de la stațiune în această perioadă și eforturile pe care le fac pentru a oferi fermierilor, crescătorilor de animale din această zonă, un material genetic de calitate. Pajiștile joacă un rol important în asigurarea mijloacelor de trai pentru multe persoane din această parte a țării. Pe lângă lupta împotriva eroziunii solului, pajiștile sunt habitate pentru multe plante, animale și păsări. E nevoie de o prioritizare a politicilor agricole în dezvoltarea cercetării, care să contribuie la dezvoltarea pajiștilor, cu roluri benefice pentru comunitățile noastre. Avem în derulare mai multe proiecte, dar și parteneriate cu alte institute și cu Universitatea de la Iași, toate acestea având ca obiectiv general punerea în valoare a patrimoniului pastoral”, a spus Simona Dumitriu, directorul SCDP Vaslui.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu,

a vorbit despre necesitatea dezvoltării domeniului de cercetare în domeniul agriculturii, care a fost marginalizat din dorința unui profit imediat.

”Am observat că există un atac extraordinar asupra pajiștilor, asupra pădurilor, care fac obiectul a numeroase interese. Acum, de exemplu, există o bătălie dură pentru acapararea unor suprafețe, care să devină parcuri eoliene sau parcuri fotovoltaice. Am vaga impresie că vor ieși învingători în această bătălie. Inițiativa economică și profitul merg mult înaintea rațiunii acestea mai profunde, care ne spune că trebuie să mai existe și pajiști, păduri, locuri în care să ne recreem, care să furnizeze oxigen pentru planetă. Asta e lumea în care trăim și mă bucur că o mână de oameni sunt încă implicați în activitatea de cercetare și sper că au înțeles un lucru esențial al timpurilor noastre că cercetarea aceasta, ca să fie validată, nu trebuie să se bucure numai de aprecierea specialiștilor, ci trebuie să depășească bariera aceasta a Centrului și să se reflecte în economie. Cineva să caute rezultatele acestor cercetări, să le aplice și să aibă satisfacția maximă în ceea ce privește. În acest fel, cercetarea va căpăta resursele necesare pentru a progresa”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.