Zeci de interpreți și dansatori de muzică populară, pe scena Casei de Cultură ”C. Tănase” Vaslui.

Peste 100 de interpreți vocali, instrumentali și ansambluri folclorice evoluează în aceste zile pe scena Casei de Cultură ” Constantin Tănase” Vaslui, unde  se desfășoară cea de-a XIX-a ediție a  Festivalului –concurs Național de muzică și dans popular ” Cântec drag din plai străbun”.

Manifestarea, organizată de gazde, cu sprijinul Primăriei Vaslui și al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui, se adresează soliștilor vocali și instrumentiști, grupurilor vocal-instrumentale și  coregrafice, care se apropie cu dragoste și respect de cântecele și dansurile tradiționale românești din fiecare zona folclorică a țării.

”Anul acesta avem înscrise în concurs 109 numere, din care 93 se încadrează la categoria soliști vocali și instrumentali, restul fiind grupuri vocale și ansambluri folclorice. Demn de remarcat, doar 16 dintre aceștia  cântă cu negativ, restul fiind acompaniați de Orchestra ”Rapsodia Vasluiului”. Festivalul a fost precedat de două zile de repetiții, foarte grele și, nu pot să nu mulțumesc Primăriei Vaslui și  membrilor Rapsodiei care au stat seara, până târziu, astfel încât toți copiii să poată să repete și să se prezinte în fața juriului fără emoții de ordin tehnic. Juriul este format și în acest an de o echipă de specialiști în domeniu: președintele juriului- conf. Univ. Dr. Gabriel Ciprian Chițu, de la Universitatea Națională de Arte ”G. Enescu” Iași, care a avut și o contribuție majoră la întregirea Orchestrei ”Rapsodia Vasluiului” cu oameni tineri și buni profesioniști. Alături de acesta, colaboratorul nostru fidel , George Vanvu, de la Radio Iași, compozitorul Dumitru Jijie, solista Teodora Panainte- fostă prezentatoare a acestui festival, în prezent manager al Orchestrei ”Rapsodia Vasluiului”, prof. Maria cornea, , coregraful  George Ilașcu, Iurie Levcic- director la Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți, pentru care a fost foarte greu să ajungă din Ucraina și, nu ultimul, compozitorul Claudiu Bulete, un colaborator de bază în organizarea festivalului.

Din primele evaluări, se pare că nivelul calitativ al concurenților este unul foarte ridicat, ceea ce nu poate decât să ne bucure.

La final, cât juriul va stabili, în funcție de notele acordate, o ierarhie a concurenților, se va desfășura un recital susținut de Nicoleta Ghilase, de la Brăila, Delia Andreea Gandore, câștigătoarea Trofeului din 2022, Ansamblul Pensionarilor ”Joc”, coordonat de coregraful Ion Ilașcu, Ansamblul Școlii de dans Virginel Solomon și Ansamblul de dansuri ”Hora Vasluiului”, a Consiliului Județean Vaslui, coordonată de același Virginel Solomon.

Și în acest an se acordă Trofeul Festivalului, trofee pe categorii și premiile I, II, III. Ca noutăți, în acest an am introdus o nouă categorie, cea pentru debutanți și nu  se vor mai acorda mențiuni. Intrarea în Sala de spectacol este liberă și îi invităm pe toți vasluienii să asiste la două zile de spectacol, în care le garantăm nu numai că vor vedea copii și tineri foarte talentați, dar vor asista și la un regal al muzicii populare românești autentice”, ne-a spus Ionel Bordeianu, directorul Casei de Cultură ”Constantin Tănase” Vaslui.