Vreme frumoasă de Crăciun și de Revelion

Intervalul următoarelor două săptămâni (21 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016) va fi caracterizat, în general, de o vreme frumoasă, cu valori termice diurne ce se vor situa peste mediile multianuale ale perioadei, în timp ce precipitațiile sub formă de ninsoare slabă vor fi prezente în majoritatea zonelor spre finalul anului, precum și în primele zile din 2016, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie.

În Moldova, în prima săptămână a intervalului de referință, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a lunii decembrie, astfel că media maximelor va fi de 6 — 10 grade, iar a minimelor de 0 — 3 grade, temperaturi chiar mai ridicate fiind de așteptat în data de 23 decembrie. Începând din 28 decembrie, este estimată o răcire a vremii care se va concretiza prin valori mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv între un grad și 4 grade pe timpul zilei, și între ziua—5 și minus două grade noaptea, mediat pe regiune. O creștere a probabilității pentru precipitații temporare, slabe cantitativ este estimată după data de 27 decembrie.

La munte, în perioada 21-24 decembrie, valorile de temperatură vor fi mult mai ridicate decât cele normale în ultima decadă a lunii decembrie, respectiv maxime de 3 — 8 grade și minime între—3 și 0 grade, în medie. O răcire a vremii se va produce între 25 și 28 ianuarie, regimul termic menținându-se totuși peste cel obișnuit, urmând ca scăderea temperaturilor să continue atât la sfârșitul anului, cât și în primele zile de ianuarie, când valorile vor deveni apropiate de mediile climatologic specifice, cu—3 până la zero grade, ziua, și între—9 și—3 grade noaptea, în medie. La începutul intervalului vor fi precipitații mixte în nordul Carpaților Orientali. Probabilitatea pentru ninsori slabe, temporare va crește în zilele de 26 și 27 decembrie și în data de 29, apoi iar în primele zile ale noului an.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.