Vom dormi mai puțin cu o oră. Vezi când se schimbă ora
România trece la ora oficială de vară în ultimul weekend din luna martie, când vom dormi mai puțin, pentru că ceasurile se dau înainte cu o oră.
Prin urmare, peste o săptămână, mai precis în noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, ora 3:00 va deveni ora 4:00, iar 26 martie va fi cea mai scurtă zi din an. Trecerea la ora oficială de vară se face astfel la câteva zile de la instalarea primăverii astronomice (20 martie).
Odată cu modificarea orei, diferența față de timpul universal (GMT) va fi de trei ore. În restul anului, diferența orară față de ora meridianului Greenwich (GMT) este de două ore.
Prin această schimbare, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în țările membre ale Uniunii Europene și se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie (29 octombrie).
Schimbarea orei ar putea afecta persoanele sensibile la „ceasul biologic”. Astfel, aceste persoane ar putea avea nevoie de o perioadă de acomodare, până se vor obișnui să se trezească cu o oră mai devreme.
Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit ca oamenii să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și de reducerea folosirii luminii artificiale.
Ora de vară a fost introdusă, în România, pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcționat în fiecare an între prima duminică din aprilie, ora 00.00, și prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la Ora de vară a fost suspendată.
În 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar, în 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE.