Vasluianca Corina Corbu, noul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Secţia pentru judecători a CSM a validat-o, la 18 iulie 2019, pe judecătoarea Corina Corbu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Judecătoarea Corina Corbu este singurul magistrat care a candidat pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Corbu va susține joi interviul în fața membrilor Secției pentru judecători a CSM. Potrivit acestora, interviul este format din susținerea unui plan managerial, verificarea aptitudinilor manageriale de comunicare, rapiditatea în luarea deciziilor; rezistenţa la stres; autoperfecţionarea; capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung.

Corina Alina Corbu s-a născut la 6 august 1972. A urmat cursurile Liceului „Emil Racoviţă” din Vaslui şi ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, conform CV-ului postat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

În 1999 şi 2000 a urmat cursuri postuniversitare de drept privat şi penal iar în 2004 a urmat Programul de formare continuă la disciplina „CEDO-Aspecte de drept civil” organizat de Institutul Naţional al Magistraturii. În anul 2005 a urmat Şcoala doctorală în domeniul Drept la Universitatea din Bucureşti iar între 2007 şi 2008, programul de masterat „Organizarea instanţelor şi parchetelor” la Universitatea Ecologică.

A urmat stagii de pregătire la Institutul Naţional al Magistraturii în domeniul dreptului comercial şi al CEDO (2004-2006), la Bordeaux şi Paris în materia CEDO (2005), în Germania, în domeniul reorganizării şi evaluării resurselor umane (2005), la Roma, în domeniul managementului sistemului judiciar (2007), şi la Madrid şi Barcelona, în domeniul organizării şi funcţionării sistemului judiciar (2008), mai notează CV-ul citat.

A lucrat ca judecător la Judecătoria Murgeni (1998-2000) şi apoi la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti (2000-2002). Între 2002 şi 2005 a fost judecător la Tribunalul Bucureşti, unde a ocupat funcţiile de preşedinte al Secţiei a VI-a Comercială şi preşedinte al Comisiei pentru constatarea condiţiilor de acordare a cetăţeniei Române.

Din 2005 a lucrat la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a ocupat funcţiile de director al Direcţiei resurse umane şi organizare (2005-2006) şi de secretar general, începând cu 2006.

A mai ocupat poziţiile didactice de formator la Institutul Naţional al Magistraturii, a fost titularul cursului „Dreptul societăţilor comerciale” la Universitatea Româno-Americană, unde a fost şi lector, conform sursei citate.

Începând cu 2010, Corina Alina Corbu a devenit judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie iar din 2018 a condus, în calitate de preşedinte, Secţia de contencios administrativ şi fiscal al instanţei supreme.

FOTO: INQUAM PHOTOS – Octav Ganea