Val de ger polar peste Vaslui, până la 1 martie

Astăzi, prefectul Eduard-Andrei POPICA a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) Vaslui, după ce Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare cod portocaliu de ger, care vizează județul Vaslui şi care intră în vigoare luni dimineaţa, ora 3, până pe 1 martie, ora 10. Meteorologii avertizează că se vor înregistra şi minus 22 de grade Celsius. Tot de luni, ora 4, intră în vigoare o atenționare de cod galben de ninsori însemnate cantitativ, cu viscol și intensificări ale vântului, valabilă până pe 27 februarie, ora 20.
În acest sens, prefectul Eduard-Andrei POPICA a solicitat membrilor CJSUVaslui să ia măsuri şi să sprijine populaţia pe durata codurilor galben şi portocaliu de ger, precizând că oamenii nu trebuie să pornească la drum lung fără combustibil suficient şi fără instalaţie de încălzire.

”Am convocat comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, pentru a asigura buna funcţionare a utilităţilor publice si monitorizarea evoluţiei stocurilor de materiale antiderapante destinate intervenţiei pe reţeaua de drumuri la nivel județ. Echipajele SMURD şi ale serviciului de ambulanţă vor fi prezente în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fără adăpost, pentru identificarea acestora şi transportul la centrele de cazare temporară amenajate de autorităţile locale. Pacienţii dializaţi şi femeile însărcinate, care, din cauza fenomenelor meteorologice, riscă să rămână blocaţi în zone izolate, vor fi transportaţi la unităţile sanitare din teritoriu şi internaţi la secţiile de specialitate”, a spus prefectul.

Recomandăm cetăţenilor să nu stea timp îndelungat la temperaturi scăzute, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diverse afecţiuni, să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate, iar orice situaţie de risc să fie sesizată la numărul unic de urgenţă 112.
”Celor care pornesc la drum le recomandăm să aibă autoturismele echipate de iarnă, să se deplaseze cu viteză redusă, să păstreze distanţa de siguranţă între autovehicule şi să folosească frâna de motor. De asemenea, înainte de a porni la drum, se recomandă verificarea funcţionării instalaţiei de încălzire, precum şi existenţa unei cantităţi suficiente de combustibil”, a mai spus prefectul Eduard-Andrei POPICA.
Pentru evitarea producerii unor incendii, pompierii recomandă verificarea instalaţiilor de încălzire şi evitarea folosirii unor surse de căldură improvizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.