Un candidat PNL la Consiliul Local Vaslui, a încercat să înșele sute de primari

Administratorul unui platforme media din județ,  Alexandru Ocheană, a făcut un gest frumos în prag de sărbători. Cel puțin la prima vedere. Astfel, pe secțiunile site-ului, dedicate fiecărui județ, au fost publicate felicitări virtuale din partea primarilor din întreaga țară, atât pentru Crăciun, cât și pentru Revelion. Primarii habar n-au avut de aceste felicitări, constatând cu stupoare că au transmis astfel de mesaje cetățenilor, fără să o facă de fapt. S-au aflat însă în fața faptului împlinit, aflând de urări abia când au primit factura prin poștă. 

Site-ul principal robo-stiri.ro are secțiuni pentru fiecare județ, iar pentru fiecare localitate din țară pe platforma virtuală apar mesajele primarilor de Crăciun și Revelion. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma care deține site-ul a fost înființată anul trecut. Administratorul, fără a fi om de presă,, fără a redacta nicio știre, s-a gândit că se pot face bani frumoși pe munca și naivitatea altora. 

Site-ul Robo Știri are câte o variantă pentru fiecare județ: Vaslui, Brașov, Botoșani, Suceava, Cluj…..
Administratorul platformei, Alexandru Ocheană, declară că „Robo Știri este un robot care scanează și interpretează știrile ce apar pe site-urile ziarelor locale. Acest site se actualizează și funcționează complet automat.” Mai pe scurt, tânărul „jurnalist” fură articolele muncite de alții, făcând trafic pe site-ul său, fără să depună nici cel mai mic efort.

Tânărul „antreprenor” s-a gândit la o metodă inedită de a face bani ușor, așadar, o dată cu venirea sărbătorilor de iarnă, pe site-ul Robo-știri, au apărut pentru fiecare județ în parte urări din partea primarilor, care mai apoi s-au trezit și cu factura pe birou. Suma, una modică:  500 de lei, din care 250 de lei pentru mesajul de Crăciun, alte 250 de lei pentru mesajul de Revelion.

Mai mulți primari din Vaslui au primit facturi pentru un serviciu pe care nu l-au solicitat.
Edilii nu au fost contactați de niciun reprezentant din partea platformei media în prealabil, cu toate acestea pe site au apărut mesaje de bine către locuitorii comunelor. Adevărata surpriză a venit în plic: o factură de 500 de lei! La un calcul rapid, dacă fiecare primar și-ar plăti „datoria”, administratorul site-ului ar încasa 43.000 de lei, luând în calcul doar județul Vaslui. Unii dintre primari au plătit, ații stau încâ cu facturile pe masă. 

Mesaje „emoționante” și „inspirate” și din partea edilului Brașovului

Și pe  pe masa primarului municipiului Brașov Allen Coliban a ajuns o factură de 500 de lei, fiecare dintre urările prezentate pe site-ul https://brasov.robo-stiri.ro/  fiind taxată cu 250 de lei. Mesajele publicate pe site sunt de-a dreptul emoționante: „Nu știm cânt mai drag sufletului românesc decât colindul și nu știm dragoste mai frumos împărtășită decât cea a neamului nostru pentru Mântuitor. Acum, la nașterea lui, vă dorim un an mai bun, virtute și echilibru în toate pe care le veți face. Crăciun fericit!”, se precizează în așa-zisul mesaj transmis de Crăciun de căte primarul Coliban. Un alt mesaj „inspirat” ar fi fost transmis de primarul Brașovului și de Anul Nou, numai că a fost scris cu greșeli, probabil din graba de a ajunge să aprindă și artificiile: „Rupem încă o filă din calendar… Un nou an înseamnă un nou început, iar un nou început înseamnă noi planuri. Alături de cei dragi, fie care avestea să vă reușească pe deplin! Să fiți sănătoși, fericiți și răzbătători! La mulți ani”.

Factura primită de edilul Brașovului a fost însoțită și de un mesaj al deținătorului site-ului de știri, Alexandru Ocheană, în care explică că dorește o colaborare pe termen lung cu edilii brașoveni. Și în acest mesaj sau scăpat câteva greșeli gramaticale. „Robo știri conduce la nivel național campanii de promovare a primarilor din România și generează mesaje de felicitare grafice cu ocazia sărbătorilor, acestea fiind publicate după cum puteți vedea în pagina alăturată. În aces sens, vă punem la dispooziție și o ofertă de publicitate, care atașată facturii aferente aduce în legalitate tot a amsamblul de servicii oferit. Cum spațiul prezentelor rânduri nu ne permite să vă prezentăm toată fascinanta lume a Robo Știri vă invit cu drag și entuziasm să-mi solicitați o mapă de prezentare la adresa contact@robo-stiri.ro și în cel mai scurt timp vă punem la dispoziție toate informațiile”

Mesajele sunt în general diferite, însă în unele județe, care au mai multe localități se mai repetă, ca de altfel și de la județ la județ.  De exemplu, la aceeași urare „s-a gândit” atât primarul comunei brașovene Cața, Liviu Ioan Vocilă, cât și edilul comunei buzoiene Pănătău, Nicolae Stoica: „Noul an să vă găsească sănătoși și alături de cei dragi. Planurile împlinite să vi se făurească, iar sănătatea să vă fie trainică. Nu renunțați la visele voastre, zâmbiți mai mult și credeți în ceilalți!” .