Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Pentru creşterea gradului de informare a populaţiei feminine în ceea ce priveşte utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice, reamintim că Ministerul Sănătăţii derulează un program de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea gratuită a testării Babeş-Papanicolau.

Acest program se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Se exclud de la testare femeile care, deşi au vârsta eligibilă, au diagnostic de cancer de col uterin sau alt cancer genital deja confirmat şi femeile cu histerectomie totală pentru afecţiuni benigne.

În situaţia în care o pacientă a beneficiat de acest program şi rezultatul testului Papanicolau este negativ, va fi reprogramată la următoarea rundă de testare gratuită peste 5 ani.
În cazul unor afecţiuni depistate, leziuni displazice sau invasive, precum şi a unor rezultate  neconcludente, pacienta primeşte bilet de trimitere către un specialist pentru continuarea investigaţiilor.

În judeţul Vaslui acest program se derulează prin 2 reţele de screening organizate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui şi Spitalul Municipal „D. Castroian” Huşi, acestea având incluse 150 centre de informare şi consiliere, 60  centre de recoltare a materialului celular cervico-vaginal şi 8  laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale. Centrele de informare şi consiliere sunt cabinete de asistenţă medicală primară aflate în relaţie contractuală cu CJAS.

Modul în care populaţia feminină are acces la program:

  • pacienta se prezintă la medicul de familie unde primeşte formularul FS1 şi o listă a centrelor de recoltare şi programul de lucru al fiecărui centru de recoltare alocat programului de screening;
  • ulterior pacienta se prezintă la centrul de recoltare (în baza programului anunţat sau pe baza de programare, după caz) cu formularul FS1, unde i se va recolta frotiul cito-vaginal;
  • după recoltarea frotiului cito-vaginal, rezultatele testului vor fi comunicate de către medicul de familie în maximum 30 de zile. Acesta va înmâna femeii rezultatul la test şi o va consilia privind măsurile pe care le are de luat:

în cazul unui test negativ, va fi reprogramată la următoarea rundă de testare peste 5 ani;

– în cazul unor afecţiuni depistate, leziuni displazice sau invasive, precum şi a unor rezultate  neconcludente va primi bilet de trimitere către un specialist pentru continuarea investigaţiilor.

În judeţul Vaslui, de la debutul acestui program (octombrie 2012) până la sfârşitul lunii iunie 2016, au fost testate gratuit 11.784 femei, din care 468 au fost trimise către medicii specialişti pentru investigaţii suplimentare, având rezultatul pozitiv.
La sfârşitul anului 2015 erau în evidenţă 905 persoane de sex feminin cu cancer de col uterin, 54 dintre acestea fiind cazuri noi.

În primele 6 luni ale acestui an, 573 femei au beneficiat de testare gratuită Papanicolau, 25 dintre acestea fiind trimise către medicii specialişti pentru investigaţii suplimentare.

Cu această ocazie, încurajăm populaţia feminină să se adreseze medicilor de familie pentru a beneficia gratuit de testare Papanicolau, program pentru care Ministerul Sănătăţii continuă să asigure fondurile necesare derulării.

Reamintim populaţiei feminine importanţa depistării cancerului de col uterin în stadii precoce şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către medicii specialişti pentru diagnostic si tratament, crescând astfel şansele de vindecare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.