Tânăr de 19 ani, reținut după ce a condus fără permis

Polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au reținut un tânăr, în vârstă de 19 ani, din comuna Alexandru Vlahuță, județul Vaslui, bănuit că ar fi condus un autoturism fără a deține permis de conducere.

La data de 6 noiembrie 2022, la ora 20:10, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul național DN 11A, în localitatea/comuna Ivești, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un tânăr de 19 ani.

Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că aceasta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Totodată, în autoturism a fost depistat și un bărbat de 25 de ani, din comuna Băcani, județul Vaslui, pasager, posesor de permis de conducere, care i-ar fi încredințat tânărului depistat autoturismul spre a fi condus pe drumurile publice.

 Astăzi, 7 noiembrie 2022, în baza probatoriului administrat, polițiștii bârlădeni l-au reținut pe tânăr, pe o perioadă de 24 ore. Acesta urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad cu propunerea dispunerii unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii bârlădeni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a persoanelor implicate, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

           Extras din Codul Penal

Articolul  335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

 (2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) și (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.