Șofer reținut după ce a făcut accident pe o stradă din Vaslui. Avea 1.66 mg/l alcool pur în aerul expirat

Polițiștii Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, au reținut un bărbat, în vârstă de 56 de ani, din municipiul Vaslui, bănuit de comiterea unei infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

La data de 19 noiembrie 2023, ora 17.17, Poliția Municipiului Vaslui a fost sesizată, prin apel S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că, în municipiul Vaslui, pe strada Metalurgiei, s-a produs un eveniment rutier, în care au fost implicate două autoturisme.

În urma primelor cercetări efectuate, polițiștii vasluieni au stabilit că, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 56 de ani, din Vaslui, care se deplasa pe strada Metalurgiei, nu ar fi respectat o distanță laterală suficientă, acroșând un alt autoturism, înmatriculat în județul Vaslui, condus de un tânăr de 23 de ani, care se deplasa din sens opus.

Ambii conducători auto au fost testați alcoolscopic, bărbatul de 56 de ani înregistrând o valoare de 1,66 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La data de 21 noiembrie 2023, în baza probatoriului administrat, polițiștii Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, l-au reținut pe bărbat, pe o perioadă de 24 ore și urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, pentru dispunerea unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii rutieri vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Extras din Codul Penal

            Articolul  336

           Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Reamintim cetățenilor că,

Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.