Simulare de accident rutier cu sursă de radiații, la Gara Roșiești

Miercuri, 20 iunie, începând cu ora 11.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” Vaslui a efectuat un exerciţiu tactic cu forţe şi mijloace în teren, cu tema:  Activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi intervenţia forţelor şi mijloacelor specializate pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unui accident în transport rutier cu sursă radiologică, produs în localiatatea Gara Roșiești.

Potrivit scenariului exerciţiului  „în data de 20.06.2018, ora 11.00 pe DJ 244 A la intersecţia cu DE581, un autovehicul  care transporta o sursă de radiaţie, datorită  neacordării priorităţii de trecere de către un alt autoturism, a efectuat o manevră bruscă şi a părăsit partea carosabilă ieşind în decor pe partea dreaptă a DJ 244 A, pe sensul de mers către localitatea Gara Roşieşti. În urma coleziunii cu elementele de protecţie ale părţii carosabile s-a produs o fisură la rezervorul de combustibil al autovehicului,  în contact cu plăcuţele de frână încinse, ulterior s-a produs un incendiu la compartimentul transport al autovehicolului, care prin extindere ar putea facilita degradarea din punct de vedere al siguranţei containerului în care este transportată sursa de radiaţie rezultând astfel o emisie de radiaţie. Concomitent cu această situație de urgență s-a produs o explozie urmată de incendiu la secţia de producţie (instalaţia de transport prin tubulatură) de la S.C. Safir S.R.L. Vaslui ca urmare a încărcării electrostatice a cerealelor măcinate în urma procesului de morărit”

Exerciţiul a avut ca obiectiv general verificarea timpului de reacţie şi a posibilităţilor tehnice de intervenţie ale forţelor şi mijloacelor tehnice conform registrului de capabilităţi,  precum şi  pregătirea  instituţiilor care trebuie să intervină în cazul unui asemenea dezastru (tip de risc: accidente, avarii, explozii şi incendii în activităţi de transport și morărit).

Structurile participante la exertciţiu au fost: Instituția Prefectului Județului Vaslui, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui,  Inspectoratul de Poliţie Județean Vaslui, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vaslui ”General de brigadă Mihail Racoviță”, Unitatea Militară nr.  01776 Huşi,  Centrul Militar Județean Vaslui, Structura teritorială pentru probleme speciale a judeţului Vaslui, Direcţia de Sănătate Publică, UPU/SMURD Vaslui, Agenţia de Protecţia Mediului, C.L.S.U. Roșiești şi personal desemnat din cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare București.

Acţiunea  s-a încheiat cu o analiză a modului şi capacităţii de intervenţie în cazul producerii unei astfel de situaţie, concluzia fiind că toate forţele participante au demonstrat ca pot gestiona corect şi coerent o situaţie de urgenţă de o asemenea anvergură, iar aceste situații se pot întâmpla oricând pe teritoriul județului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.