Secţia de Ortopedie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă a fost închisă

Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a dispus măsuri imediate la Spitalul Judeţean de Urgență, după ce, la Secția de Ortopedie au fost depistată o infecţie nosocomială.

Reprezentanţii unităţii medicale au decis ca secţia să fie închisă pentru a avea loc procedura de dezinfecţie. Managerul Spitalului Judeţean Vaslui, Ana Rinder, a declarat, pentru Radio Iași, că au fost realocate două saloane în alte secţii chirurgicale pentru pacienţii neinternaţi, iar pacienţii infectaţi cu bacteria Clostridium difficile au fost transferaţi la Secţia de boli infecţioase a spitalului.

“La începutul acestei săptămâni au fost identificate, în secţia de ortopedie traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, trei infecţii cu Clostridium difficile şi, conform procedurii, am anunţat Direcţia de Sănătate Publică despre această situaţie. Echipa de control a DSP-ului s-a deplasat la noi la spital şi, împreună, am luat decizia, pentru a limita răspândirea acestei infecţii, să încercăm să externăm şi să limităm internările în secţia de ortopedie, astfel încât să eliberăm spaţiul secţiei pentru dezinfecţie şi pentru igienizare. S-au realocat trei saloane în alte secţii chirurgicale care nu au adresabilitate în această perioadă pentru pacienţii nou internaţi. Dintre cei infectaţi cu Clostridium difficile, o parte au fost transferaţi la Secţia de Boli infecţioase, astfel încât, începând de ieri până la sfârşitul săptămânii, spaţiul în care funcţionează acum secţia de ortopedie să fie curăţată, dezinfectată şi redată, apoi, circuitului normal al pacientului”. 

Clostridium difficile mai este cunoscută și ca „bacteria ucigaşă“. Este o infecţie agresivă care se manifestă prin febră şi diaree apoasă, boală ce apare la persoane care au stat în spitale şi au făcut tratament excesiv cu antibiotic. Toxina este letală în 20% din cazuri. În urmă cu doi ani, cinci pacienţi şi o infirmieră de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui au fost depistaţi cu Clostridium Difficile. În luna iulie, o pacientă de 77 de ani din Vaslui a murit după ce a contactat Clostridium Difficilae în urma unei intervenţii chirurgicale ortopedice.