Seceta “a ucis” peste 100.000 de hectare de culturi agricole

Începând cu luna iulie şi pânǎ la finalul lunii septembrie, pe teritoriul judeţului Vaslui nu s-au mai înregistrat cantitǎţi de precipitaţii însemnate, motiv pentru care, culturile au avut de suferit , nu s-au dezvoltat suficient, iar producţia a fost extrem de slabă. Evaluările specialiştilor au înregistrat producţii slabe la toate tipurile de culturi, suprafaţa afectă la nivel de judeţ fiind de peste 100.000 de hectare.

Direcţia pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui a finalizat acţiunea de centralizare a proceselor verbale de evaluare a pagubelor produse prin înregistratea şi introducerea unui numǎr total de 4.861 procese verbale dintre care 4.456 persoane fizice şi 405 persoane juridice, acestea conţinând informaţii cu privire la deţinǎtorul terenului, cultura şi/sau plantaţia, suprafaţa afectatǎ, gradul de afectare, cheltuielile efectuate pânǎ la producerea daunei precum şi valoarea pierderilor cauzate de secetǎ.

“Avându-se în vedere aceastǎ situaţie deosebitǎ din aceasta varǎ, Direcţia pentru Agriculturǎ a Judeţului Vaslui a contribuit la susţinerea producǎtorilor agricoli atât prin  monitorizarea permanentǎ a culturilor afectate de secetǎ cât şi prin punerea la dispoziţia acestora, a documentelor necesare pentru evaluarea culturilor afectate. Prin urmare, în perioada 01 august -20 septembrie 2016, Comisiile locale pentru Situaţii de Urgenţǎ de la nivelul primǎriilor s-au deplasat în teren atât în vederea constatǎrii şi evaluǎrii pierderilor la culturile agricole cât şi pentru întocmirea proceselor verbale. Astfel, în urma centralizǎrii proceselor verbale pentru constatarea şi evaluarea pierderilor, întocmite de cǎtre Comisiile locale pentru situaţii de urgenţǎ de la nivelul primariilor, suprafaţa totalǎ afectatǎ, la nivelul judeţului, este de 102.941 hectare din care 40.320 ha de porumb, 38.021 ha de floarea soarelui, 12.306 ha plante de nutreţ, 6.142 ha de pǎşune, 861 ha de livezi, 568 ha de viţa de vie, 214 hectare soia şi 1.509 ha de alte culturi. La data de 20 septembrie am încheiat acţiunea de primire a proceselor verbale pentru constarea şi evaluarea pagubelor, iar pe 29 septembrie am transmis această situaţie la MADR ” , a precizat Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.