SC Vascar, din nou în atenţia DNA. Patru italieni trimişi în judecată pentru complicitate

Patru cetăţeni italieni au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie -Serviciul Teritorial Iaşi, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene de către SC Vascar SA

Recent, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a patru persoane cu cetăţenie italiană. Astfel Giorgio Bellini, este acuzat de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la obţinerea fără drept de fonduri. Andrea Bellini, Michela Bellini şi Barry Edward Boyett sunt acuzaţi de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la obţinerea fără drept de fonduri şi spălare de bani.
“În cursul anului 2006, SC Vascar SA, societate comercială cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practică a unui proiect ce viza modernizarea unei fabrici de produse din carne.În acest context, în perioada noiembrie-decembrie 2005, la cererea directorului general al SC Vascar SA şi responsabil legal al proiectului, Ciuburciu Gabriela, inculpaţii Giorgio Bellini, Michela Bellini şi Andrea Bellini, reprezentanţii unei societăţi comerciale din Italia au decis mărirea preţului unei linii de fabricare a conservelor cu 20%. Ulterior, aceştia au remis acest procentaj cu titlu de mită responsabilului legal al proiectului pentru ca, în cadrul procedurii de selecţie a ofertelor, să li atribuie un contract de achiziţie pe linia fabricării conservelor. De asemenea, în acelaşi context, Ciuburciu Gabriela a pretins şi primit de la inculpatul Boyett Barry Edward suma de 9.950 de euro pentru a atribui şi a încheia cu firma acestuia din urmă un contract de achiziţie a unor utilaje pentru tratament termic. Atât cei trei inculpaţi cât şi inculpatul Boyett Barry Edward, reprezentant al unei alte firme italiene, au întocmit diverse documente contabile care au permis Gabrielei Ciuburciu să prezinte înscrisuri nereale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi să obţină fără drept fonduri europene în cuantum de 1.809.337,70 lei (1.357.003,27 lei din fonduri europene şi 425.334,43 lei din bugetul naţional), în cadrul proiectului ‘Modernizarea abatorului de carne şi produse din carne partea a II-a”, al cărui beneficiar a fost SC Vascar SA Vaslui. Suma totală primită cu titlu de mită de către Ciuburciu Gabriela, în condiţiile de mai sus, se ridică la 186.279 euro. Pentru a disimula remiterea mitei către responsabilul legal al proiectului, inculpaţii Michela Bellini, Andrea Bellini şi Boyett Barry Edward au încheiat mai multe contracte şi au achitat mai multe facturi, care atestau, în mod nereal, realizarea unor operaţiuni comerciale cu societăţi controlate de Ciuburciu Gabriela”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui.

De menţionat că în anii 2012 şi 2014, Ciuburciu Gabriela a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similare.: complicitate la infracţiunea de luare de mită,
complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, spălare de bani şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.