Rutiera a “tăiat și spânzurat”! Amendați 77 de pietoni, 47 de bicicliști și 52 de permise suspendate

În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din județul Vaslui, cei peste 70 de polițiștii participanți la acțiune au verificat peste 440 de vehicule și legitimat peste 590 de persoane, fiind testați 140 de conducători de vehicule.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat un număr de 355 de  sancțiuni contravenționale în valoare de peste 150.000 lei, dintre acestea 349 fiind aplicate pentru încălcări aleO.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, 77 de sancțiuni au fost aplicate pietonilor, 47 sancțiuni au fost aplicate bicicliștilor și 10 sancțiuni au fost aplicate căruțașilor.

De asemenea, au fost reținute 52 de permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare. 

Cu ocazia derulării acțiunilor, s-a constatat și săvârșirea a 6 infracțiuni la regimul rutier, respectiv”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” (3) și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”(3).

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor. 

Totodată, pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

         Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană!  De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public!

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare!

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate!

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.

De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.