Republicanul Donald Trump a devenit cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite

Republicanul Donald Trump a câştigat alegerile din Statele Unite şi va deveni cel de-al  ţării.

Fără nici o funcţie publică deţinută până acum, miliardarul american a reuşit să obţină o victorie surprinzătoare şi să se impună în faţa democratei Hillary Clinton, o veterană a politicii de la Washington.

În discursul de victorie, Donald Trump a făcut apel la unitate şi a promis să pună pe primul loc interesele americanilor:

 „Acum este timpul pentru ca America să-şi lecuiască rănile diviziunii, astfel încât, democraţi-republicani, toţi să ne reunim, să fim din nou un popor unit. Avem planuri economice grozave. Vom creşte dublu, vom fi de neatins peste tot în lume şi în celaşi timp ne vom înţelege cu toate celelalte naţiuni şi le vom ajuta să se înţeleagă cu noi. Vreau să spun întregii lumi că vom pune interesele americane pe primul plan.”.Donald Trump:

Victoria lui Donald Trump a generat, deja, un val de reacţii, atât de la lideri care au relaţii tensionate cu Statele Unite, cât şi din partea unor aliaţi tradiţionali ai Washingtonului.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump şi a declarat că speră ca dialogul dintre Moscova şi Washinton să fie în beneficiul ambelor ţări, în timp ce liderul filipinez Rodrigo Duterte – un critic al administraţiei Obama – a declarat că aşteaptă să lucreze cu viitoarea conducere de la Washington. Speranţe pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale au exprimat şi Turcia şi Egiptul. Reuters notează, de asemenea, că Trump a fost felicitat de lideri ai extremei drepte din Franţa până în Australia.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a afirmat că legăturile între Europa şi Statele Unite sunt mai puternice decât orice schimbări politice, în timp ce preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, a declarat că va fi mai dificil de lucrat cu Donald Trump. Este un moment dificil în relaţiile dintre Statele Unite şi UE, însă preşedintele ales al Statelor Unite merită tot respectul instituţiilor europene – a spus Martin Schulz.

Avem interese comune şi responsabilităţi comune şi speranţa mea este că vom colabora la fel de mult ca şi până acum„- Martin Schulz

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a mai spus că speră ca preşedintele ales Donald Trump să fie altul decât cel din campania electorală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.