Profesori vasluieni, în vizită de proiect, la Florența

În perioada 6-11 august 2018, 6 profesori de la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui au participat la cursul de formare ”Student-centered Classroom: teachers as promoters of active learning” organizat de EUROPASS Centro Studi Europeo din Florența. Acesta a fost al cincilea și ultimul flux desfășurat în cadrul proiectului de mobilitate ERASMUS+ ”O școală prietenoasă” (nr. de referință 2017-1-RO01-KA101-035810) implementat de Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui în perioada septembrie 2017-decembrie 2018. Proiectul ”O școală prietenoasă” are ca obiectiv general creșterea șanselor de reușită ale elevilor în plan personal, social și profesional  prin îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor profesorilor în domenii precum educația incluzivă, metode de predare-învățare centrate pe elevi, managementul clasei, dezvoltare personală.

Pe parcursul celor șase zile de curs, cadrele didactice au participat la sesiuni de învățare care au abordat teme precum:  Provocări în școlile din secolul XXI, Motivația elevilor, Abordarea centrată pe elev versus abordarea centrată pe profesor, Competențele cheie și competențele transversale, Autoevaluarea stilului de predare, Metodele ”based learning” (învățarea bazată pe rezolvarea de probleme, învățarea bazată pe rezolvarea de sarcini, învățarea bazată pe proiect), Metoda ”Clasa răsturnată”, Evaluarea elevilor. Cursul a fost interactiv, sesiunile informative fiind urmate de activități practice care s-au desfășurat în pereche, în echipă sau individual. În cadrul activităților de evaluare au fost utilizate diverse instrumente precum discuții, evaluarea în pereche, completarea de chestionare, interviuri de grup, analiza proiectelor de lecții elaborate în cadrul activităților practice, 3-2-1 feedback. Prin aplicarea acestor metode, elevii sunt încurajați să învețe autonom, să găsească singuri soluții, încurajându-se astfel motivația și încrederea lor în forțele proprii, dezvoltarea capacității lor de autoevaluare și evaluare în situații de învățare colaborativă. Elevilor li se oferă oportunități pentru dezvoltarea competențelor cheie și a competențelor transversale și astfel li se facilitează integrarea în cerințele societății actuale bazată pe conceptul de învățare pe tot parcursul vieții.

Cadrele didactice participante la cursul .„Student-centered Classroom: teachers as promoters of active learning” și-au îmbunătățit cunoștințele despre metode și tehnici caracteristice unor abordări didactice centrate pe elevi, și-au dezvoltat competențe privind elaborarea unor activități didactice bazate pe dezvoltarea competențelor cheie și a competențelor transversale, și-au îmbunătățit abilitățile privind evaluarea elevilor în contextul aplicării acestor metode. De asemenea, profesorii participanți și-au îmbunătățit competențele de comunicare în limba engleză, competențele digitale și interculturale. Integrând aceste cunoștințe și competențe în activitatea didactică, profesorii vor promova și vor aplica demersuri didactice orientate pe nevoile elevilor și adaptate particularităților de învățare ale acestora, vor contribui la consolidarea dimensiunii europene a Liceului ”Ștefan Procopiu”

Proiectul de mobilități ERASMUS+ ”O școală prietenoasă” este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.