Populația Vasluiului, mai mică decât în statisticile oficiale

Primarul de Vaslui, Vasile Pavăl, a declarat că municipiul reşedinţă are, potrivit datelor oficiale, o populaţie de aproximativ 117.000 de cetăţeni, dar că, în realitate, aceasta este mult mai mică, de aproximativ 70.000 de persoane.

Edilul a spus că fenomenul aduce o serie de dezavantaje şi nu poate fi stopat, deoarece legislaţia din România le permite cetăţenilor moldoveni să obţină acte de identitate româneşti şi nu impune o limită a numărului de persoane care pot fi luate în spaţiu la o anumită adresă.

‘Avem o problemă şi o ştiţi foarte bine, cu privire la numărul de locuitori ai municipiului nostru. Ultimele date statistice valabile la 1 iulie 2018 arată că Vasluiul are o populaţie de 117.465 de locuitori. Dintre aceştia, 100.000 vor fi alegători cu drept de vot. Va trebui să organizăm alegerile pentru acest număr. (..) O să trecem de 120.000 de locuitori în ritmul acesta. Vom fi municipiu de gradul I. Nu ştiu exact ce se va întâmpla, vom avea un consiliu local mai mare, vor fi în plus doi consilieri. Pot spune care sunt dezavantajele. În analiza unor proiecte şi a unor indicatori, apărem cu nişte coeficienţi foarte mici. Apărem cu 42 la sută dintre cetăţeni racordaţi la apă şi canal, iar acum şase ani, când a început proiectul de dezvoltare, coeficientul era de 67 la sută. Am vrut să ajungem la un procent mai mare, dar acum, dacă ne raportăm la populaţie, am ajuns la 40. N-am făcut niciun salt. Cine priveşte aceşti indicatori spune că Vasluiul nu a evoluat deloc’, a afirmat primarul municipiului Vaslui.

Pavăl a spus că o altă problemă este legată de indicatorii privind numărul de salariaţi şi impozitul pe venit.

‘În Vaslui, sunt aproximativ 17.000 de salariaţi. Dacă raportăm acest număr la populaţia de 70.000 de locuitori, este un procent, raportat la 117.000 rezultă alt impozit pe venit, ceea ce nu este corect, care nu reflectă realitatea de aici, ci se regăseşte doar pe hârtie. Sunt lucruri care ne dezavantajează, am avut secţii de votare cu 2.000 de alegători, au venit la vot patru. Trebuie să facem nişte secţii de votare. Am avut o şcoală cu şapte secţii, acum vor fi probabil nouă. Sunt nişte bani care se cheltuie de la bugetul statului’, a menţionat Pavăl.