Polițiștii de la Economic, cu ochii pe comercianți

Zilele trecute, polițiștii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui  au desfășurat activități pentru prevenirea si combaterea ilegalităților ce se comit în domeniul producției, introducerii in țară, transportului, depozitării, distribuției și comercializării produselor din tutun.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au derulat acțiuni pe raza municipiului Bârlad și a comunelor Ciocani, Dragomirești, Gherghești, Iana, Puiești, Pogana, Voinești, județul Vaslui, ce au avut drept scop preveniriea și combaterea criminalității săvârșite în domeniul traficului, prelucrării și comerțului ilegal cu țigarete și a altor produse din tutun, în scopul diminuării impactului negativ asupra bugetului consolidat al statului, mecanismelor de funcționare ale pieței legale și eliminării concurenței neloiale, precum și verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în conformitate cu Legea nr. 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Totodată, au fost aplicate 91 desancțiuni contravenționale, în valoare de peste 67.400 de lei. Dintre acestea, 18 au fost aplicate pentru abateri prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, 3 sancțiuni pentru abateri prevăzute și sancționate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, 10 sancțiuni pentru abateri prevăzute și sancționate de Legii 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, 3 sancțiuni pentru abateri prevăzute și sancționate de Legea 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult, 19 pentru abateriprevăzuteși sancționate de Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 și 38 de sancțiuni pentru abateriprevăzuteși sancționate de O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Cu ocazia activităților desfășurate, au fost verificați peste 40 deagenți economici și au fost controlate peste 20 de autoturisme.

Mai mult, au fost confiscați peste 5.100 delei, precum și bunuri în valoare de peste 300 de lei.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Vaslui vor continua desfășurarea de acțiuni specifice pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii activităților ilicite și încălcării legislației, în toate domeniile date în competență, în scopul asigurării unui climat optim de ordine, liniște, siguranță și legalitate a mediului de afaceri, cu preponderență în locurile și mediile semnalate cu risc ridicat de comitere a faptelor de evaziune fiscală.