Poliţia Economică în acţiune în weekend! Amenzi şi confiscări de aproape 200.000 lei

Un număr de 160 agenţi economici controlaţi, 128 de sancţiuni în valoare de peste 177.000 lei, bunuri confiscate  în valoare de peste 2.500 lei, au fost confiscate sume de 7.550 lei. Acesta este, în mare, bilanţul unei ample acţiuni derulate, în perioada 13 – 15 decembrie de polițiștii de investigare a criminalităţii economice, care au desfășurat activități pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi a altor fapte ilegale de natură economică, în zona Pieței agroalimentare Traian, precum și în zona depozitelor agroalimentare din Vaslui, dar şi în Bârlad, Vaslui, Huși şi a comunelor arondate. 

 

În cursul zilei de 13 decembrie, polițiști din cadrul structurii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui au acționat pe raza municipiului Vaslui, în zona Pieței agroalimentare Traian, precum și în zona depozitelor agroalimentare din municipiu, pentru prevenirea, descoperirea și combaterea faptelor de evaziune fiscală şi a altor forme ale criminalitaţii economico-financiare.

În cadrul  acțiunii, polițiștii au efectuat controale la 60 de agenți economici, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 40 de sancțiuni contravenționale,  în valoare de peste 57.000 lei. Dintre acestea, 16 au fost aplicate potrivit prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, 16 pentru abateri la abateri prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, iar 8 sancţiuni au fost aplicate pentru fapte prevăzute de Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.

De asemenea, au fost ridicate, în vederea confiscării, bunuri în valoare de peste 2.00 lei și a fost indisponibilizată suma de 1950 lei.

**

În perioada 14-15 decembrie a.c., polițiști din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice au acționat pe raza municipiilor Bârlad, Vaslui, Huși şi a comunelor arondate, pentru prevenirea, descoperirea și combaterea faptelor din domeniul producției, introducerii în țară, transportului, depozitării, distribuției și comercializării produselor din tutun.

În cadrul acțiunii, polițiștii au efectuat controale la peste 100 agenți economici, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate  88 de sancțiuni contravenționale,  în valoare de peste 120.000 lei.

Dintre acestea, 67 au fost aplicate potrivit prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, 19 pentru abateri prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, iar 2 sancţiuni au fost aplicate pentru fapte prevăzute de alte acte normative.

Mai mult, a fost confiscată suma de 5.600 lei, dar și bunuri (țigări, jucării și legume/fructe)  în valoare totală de peste 2.300 lei, comercializate fără documente legale de proveniență.

De asemenea, poliţiştii au constatat 2 infracțiuni de natură economică (1 infracțiune de contrabandă, prevăzută și pedepsită de art. 270 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României și 1 infracțiune de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcã identicã sau similarã cu o marcã înregistratã pentru produse identice sau similare şi care îl prejudiciazã pe titularul mãrcii înregistrate, prevăzută și pedepsită de art. 90 din Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice).

Aproximativ 2.100 de ţigarete, provenite în urma săvârşirii infracţiunii de contrabandă, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Vaslui vor continua desfășurarea de acțiuni specifice pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii activităților ilicite și încălcării legislației, în toate domeniile, în scopul asigurării unui climat optim de ordine, liniște, siguranță și legalitate a mediului de afaceri, cu preponderență în locurile și mediile semnalate cu risc ridicat de comitere a faptelor de evaziune fiscală.