Peste 220 de vehicule verificate, 48 de permise reținute! Un brașovean prins mangă pe străzile din județ

În perioada 19-20 februarie 2022, polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier, Birourilor Poliției Rutiere Vaslui și Bârlad, sprijiniți de polițiștii de ordine publică din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Negrești, au acționat pe drumurile publice ale județului, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în special pe acele sectoare de drum cu un risc rutier ridicat.

 Activitățile au vizat depistarea conducătorilor de autovehicule care încalcă prevederile privind limitele legale de viteză sau care se află sub influența alcoolului, precum și pentru identificarea participanților la trafic care încalcă normele rutiere.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii rutieri au verificat peste 225 de vehicule și legitimat peste 230 de persoane. 

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat un număr de 200 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 129.850 de lei, toate aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). De asemenea, au fost reținute 48 de permise de conducere și un certificat de înmatriculare. 

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost: depășirea cu peste 50 km/h a limitei de viteză (45) și depășirea neregulamentară (3).

Totodată, polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.

Sâmbătă, 19 februarie 2022, ora 19:15, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Murgeni, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în comuna Fălciu, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat în vârstă de 61 de ani, din orașul Victoria, județul Brașov. 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.24 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate medicală din orașul Murgeni, în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei. 

Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

**

Duminică, 20 februarie 2022, ora 14:50, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Huși, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Calea Basarabiei, în municipiul Huși, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat în vârstă de 35 de ani, din aceeași localitate. 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.68 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Municipal Huși, în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei. 

Totodată, procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. 

Cercetările sunt continuate de către polițiștii hușeni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hușeni, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor. 

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.