Peste 120 de polițiști în stradă, 95 de filtre, 456 de amenzi și 27 de permise reținute!

Peste 120 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui au continuat activitățile în cadrul acțiunii BLOCADA, în perioada 29 – 30 martie 2024, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, precum și pentru pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere înregistrate la nivel județean, în special pentru depistarea și sancționarea conducătorilor de vehicule care depășesc regimul legal de viteză și a celor care conduc autoturisme sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

În perioada 29 – 30 martie 2024, la diverse intervale de timp, atât pe trimpul nopții cât și pe cel al zilei, peste 120 de polițiști, din cadrul structurilor de ordine publică și poliție rutieră, au continuat acțiunile derulate la nivel județean, pentru creșterea siguranței rutiere.

Astfel, polițiștii au acționat pentru depistarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive, precum și a conducătorilor de autovehicule care încalcă prevederile legale privind limitele de viteză.

Cu ocazia celor peste 95 de filtre instituite, au fost verificate peste 795 de vehicule și legitimate peste 1.065 de persoane, fiind efectuate 728 de testări alcoolscopice și 22 de testări cu aparatul din dotare pentru depistarea consumului de substanțe interzise.

De asemenea, polițiștii au aplicat 456 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de peste 127.000 lei, fiind constatate și 6 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, respectiv ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Totodată, au fost reținute 27 de permise de conducere, dintre care 13 pentru conducerea sub influența alcoolului și 6 din alte cauze, precum și 20 de certificate de înmatriculare.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză și a celor care conduc autoturisme sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public.

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.

De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. 

De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor. 

Reamintim cetățenilor că,

Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

One thought on “Peste 120 de polițiști în stradă, 95 de filtre, 456 de amenzi și 27 de permise reținute!

Comentariile sunt închise.