Pentru cinci zile, Vasluiul devine capitală a folclorului internațional
Considerat cel mai important eveniment cultural organizat anul acesta în judeţ, miercuri, la Vaslui, va debuta cea de-a V-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor ”Hora din Străbuni”. Festivalul se va desfăşura în perioada 2– 6 august şi va reuni ansambluri folclorice din România, Armenia, Muntenegru, Vietnam, Turcia, Peru, Serbia, Spania, Georgia și Columbia. Astfel, timp de cinci zile, Vasluiul se va transforma într-un centru cultural fascinant, în care costumele populare și folclorul românesc autentic vor sta la aceeași masă cu folclorul popoarelor invitate, nu doar la Teatrul de Vară, acolo unde se vor desfășura zilnic spectacole, ci și pe străzile orașului: în prima zi într-o paradă, care va pleca din Parcul Copou – Centru- Teatrul de Vară, apoi, zilnic, ateliere de dans în Centrul Civic și în parcul din fața Inspectoratului de Poliție al Județului. Ultima seara va fi una de excepție, o seară în care încheierea Festivalului va fi marcată de o horă imensă, care se va desfășura în Centrul Civic.
Organizatorii acestei ediții ( Consiliul Județean Vaslui, prin Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui și Primăria Vaslui),ne asigură că prezenţa la festival este una de excepţie, iar dorința de a fi gazde bune este pe măsura dorinței de a promova imaginea județului nostru și, implicit, pe cea a României.
”Vom avea un program de înaltă participare artistică, la care participă formații din nouă țări, formații din țara noastră și, nu în ultimul rând , formații din județul nostru. De mâine, așteptăm venirea celor peste mie de artiști, iar nouă nu ne rămâne decât să fim gazde exemplare ale acestui mare eveniment. Am organizat acest veniment, împreună cu Consiliul Județean și CJCPCT Vaslui, până în cel mai mic detaliu, iar reușita va fi a noastră, a tuturor. În acest an, ca să putem veni în întâmpinarea tuturor vasluienilor, vom amplasa în Centrul Civic un ecran, iar spectacolul de pe scena Teatrului de Vară va putea fi văzut în direct. Sperăm că vasluienii vor fi și de această dată alături de noi, că vor da dovadă de spirit civic, și vor aprecia evoluția tuturor artiștilor. Luna august este luna în care cei plecați se întorc în concedii, în țară. Vrem să îi asigurăm că vom fi atenți la orice detalii, iar finalul să fie așa cum ne dorim cu toții și să arătăm Vasluiul altcumva. Reușita acestui Festival se va datora și CJCPT Vaslui și echipei pe care o coordonează Lucian Onciu”, a afirmat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.
Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean și-a asumat sarcina de a face o scurtă istorie a Festivalului, afirmând că ”din punct de vedere calitativ, nivelul Festivalului a crescut foarte mult. Este un festival județean, dar cu o participare care merită să-l transformăm în festival național. Sunt și voci critice, dar scopul nostru este de a crea o manifestare menită să promoveze dansul și cîntecul tradițional, al nostru și al altor popoare. Vorbim de un eveniment care are menirea să perpetueze o manifestare de anvergură, dedicată dansului şi cântecului tradiţional”.
Aflat la cea de-a V-a ediţie, Festivalul Internaţional de Folclor „Hora din străbuni”, se anunţă de o amploare nemaiîntâlnită. Dacă în ediţiile precedente spectatorii vasluieni au avut ocazia să admire portul popular, muzică şi dansul din țări precum Turcia, Macedonia sau Bulgaria, anul acesta, participarea internaţionalã este mult mai largă, confirmându-şi prezenţa ansambluri populare din toate colţurile lumii.
Potrivit directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) Vaslui, Lucian Onciu, popularitatea festivalului a fost dată de înscrierea în Consiliul Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice (CIOFF), fapt ce a făcut că acesta să fie recunoscut că manifestare internațională. La aceastã ediţie se acceptă numai acompaniament muzical live, cu orchestra pe scenă, organizatorii asigurând perioade de repetiţii, sisteme de lumini şi sonorizare pentru grupurile participante. Fiecare ansamblu se va prezenta în costume populare specifice țării şi zonei de unde provine.
”Am fost nevoiți să ne adaptăm din mers, după ce Senegalul și Sierra Leone nu au obținut vize de intrare în țară, iar statutul nostru de membri CIOFF a permis să aducem, în ultimul moment, alte două ansambluri: unul din Muntenegru, celălalt de teatru popular, din Vietnam, un ansamblu de profesioniști”, ne-a explicat Lucian Onciu. directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) Vaslui
Festivalul se anunţă spectaculos, cu atât mai mult cu cât, în fiecare zi, vor fi organizate cursuri de dans popular, în cadrul cărora participanţii pot învăța dansuri tradiţionale de la fiecare grup prezent, sau vor putea achiziţiona suveniruri, CDuri, DVD-uri sau alte produse de promovare specifice zonei pe care o reprezintă ansamblul. Evenimentul reprezintă un bun prilej şi pentru ansamblurile populare din judeţul Vaslui, care, dacă vor reuşi să se facă remarcate, ar putea participa ca invitate la festivalurile internaţionale de gen organizate de țările prezente în acest an la Festivalul „Hora din străbuni”.
Anul acesta, o parte dintre formaţiile participante la festival vor susţine spectacole şi la Bârlad, Huși, Negrești și Pădureni, organizatorii reușind o mobilizare de forțe greu de egalat, din care nu lipsesc responsabili de grup, traducători,fotografi, sunetiști, voluntari.
De precizat, biletele au fost pune în vânzare la Teatrul de Vară, prețul unui bilet este de 10 lei/zi, iar al unui abonament pentru toată perioada festivalului , 50 lei.
Începând de mâine, pe toată durata festivalului, program casei de bilete este stabilit între orele 15.00-19.30.
( Mihaela Zărnescu)