Pe 23 septembrie va avea loc Echinocțiul de Toamnă. Ce este și cum ne influențează viața

Echinocțiul de Toamnă va avea loc anul acesta pe data de 23 septembrie, la ora 4:04 a României. Acest eveniment este unul important deoarece ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Evenimentul astronomic marchează intrarea în toamnă, unde nopțile călduroase de vară vor fi înlocuite de nopți lungi și reci de toamnă. Acest fenomen va dura până la data de 21 decembrie, când va avea loc solstițiul de iarnă.

Fenomenul are loc în fiecare an, însă nu pică în aceeași dată, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), Echinocțiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Cum suntem afectați de echinocțiul de toamnă

Unii psihologi sunt de părere că, odată cu venirea toamnei și echinocțiului de toamnă, este posibil să ne simțim mai triști sau mai obosiți decât de obicei. Această stare ar putea ține câteva săptămâni pentru unii, însă depinde persoană. Alții nu vor simți nicio schimbare, iar unii pot fi mai fericiți toamna.

Specialiștii nu au identificat cauza exactă a asteniei de toamnă până acum. Însă, mulți presupun că ar avea legătură cu aportul scăzut de lumină naturală și schimbarea temperaturii. Iată câteva dintre simptomele cu care ne putem confrunta odată cu venirea toamnei:

  • Depresie;
  • Anxietate;
  • Schimbări ale stării de spirit;
  • Tulburări de somn;
  • Letargie;
  • Supraalimentare;
  • Probleme de ordin social

Tradiții și obiceiuri la români în timpul Echinocțiului de toamnă

Conform tradiţiei populare, se spune că, după cum va fi vremea în această zi, aşa va fi şi anul viitor.

Se mai spune că, dacă va ploua în această dimineaţă de 23 septembrie, primăvara va fi ploioasă, în timp ce soare la amiază, înseamnă un an bun.

Se obişnuieşte ca în această zi de echinocţiu de toamnă să se bată nucile şi să se scuture merele şi gutuile.

Tot tradiţia populară ne mai spune că, în această zi florile sunt supărate şi plâng, iar ca să rămână frumoase şi sănătoase pe toată durata iernii, trebuie unse cu mir sfinţit.

Este bine ca în ziua echinocţiului gospodarii să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeşi.

Din bătrâni se spune că, cei care au copii, nu au voie să-i certe, pentru că aceştia vor avea impresia toată viaţa că au puţin de cules.

O altă superstiţie spune că nu este bine să te speli pe faţă până la apusul soarelui. În schimb, pentru bunăstarea casei şi a familiei, este bine să se consume pâine înainte de a ieşi din casă.

Echinocțiul de toamnă coincide cu începerea sezonului Balanței

Echinocțiul de toamnă coincide și cu începerea sezonului Balanței, o zodie a echilibrului și a conexiunilor cu valoare și emoții, care ne vorbește despre necesitatea menținerii unui raport echitabil între a dărui și a primi. De asemenea, Balanță este zodia care ne provoacă să descoperim și cine suntem noi în raport cu ceilalți și în totalitatea conexiunilor și a relațiilor pe care le desfășurăm cu cei din jur în viețile noastre.

e aceea, cartea relațiilor își va juca rolul până la final în această perioadă – acela de profesor, mulți dintre noi fiind în situația de a privi direct în ochi anumite relații ale vieții lor și sentimentele pe care le stârnesc în ei. Sunt relații care scot ce este mai bun din noi sau relații care ne activează traume mai vechi? Sunt relațiile care ne fac să trăim bucuria, copilăria, armonia sau sunt relații care ne scutură, ne ajută să ne transformăm, ne tulbură ritmul? Sentimentele pot fi contradictorii în această perioadă și ne vor vorbi și despre umbrele și temerile noastre, însă dacă la sfârșitul zilei vom simți mai multă claritate și împăcare cu noi înseamnă că am atins un pic din esența iluminării specifică acestui echinocțiu de toamnă.