Organizația Mondială a Sănătății a declarat noul focar de coronavirus ca pandemie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat criza coronavirusului ca fiind o pandemie ( o epidemie   care se extinde pe un teritoriu foarte mare, atacand un procent mare din populatie).  OMS explică, pe site-ul său, numele noului coronavirus şi al bolii pe care o provoacă, pentru a evita orice confuzii. Astfel, denumirea oficială pentru noul coronavirus este SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 – sindrom sever respirator acut coronavirus 2), iar denumirea pentru boala pe care o provoacă este COVID-19.

Bolile primesc denumiri care să permită discuţii şi informări cu privire la modalităţile de prevenire, de limitare a răspândirii, cu privire la severitatea şi tratament.  Denumirile oficiale sunt date din partea OMS, în cadrul sistemului de Clasificare Internaţională a Bolilor (International Classification of Diseases – ICD).

ICTV a anunţat că numele noului coronavirus este „sindrom sever respirator acut coronavirus 2 – SARS-CoV-2)” la . A fost ales acest nume ţinând cont de similarităţile genetice dintre noul coronavirus şi coronavirusul responsabil pentru focarele de SARS din 2003. Deşi înrudite, cele două virusuri sunt diferite.OMS a anunţat că numele noii boli este „COVID-19”, urmând liniile directoare stabilite alături de World Organisation for Animal Health (OIE) şi de Food and Agriculture Organization din cadrul ONU (FAO).