Omagiu ctitorilor limbii române, la statuia lui Mihai Eminescu

Miercuri, 31 august, Ziua Limbii Române a fost marcată la Vaslui de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, printr-o acțiune comună cu Primăria Municipiului Vaslui, Consiliul Județean Vaslui și Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.

În Parcul Independenței, la statuia poetului Mihai Eminescu, considerat de către critica literară drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-au depus coroane de flori în semn de omagiu ctitorilor limbii române.

Prof. Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, prof.  Vasile Mariciuc, reprezentantul Consiliului Județean Vaslui, părintele Vasile Părcălabu, prof. dr. Mihai Ionescu, prof. Dr. Dumitru V. Marin, col(r) Mihai Focșa, col. Constantin Carabină și preotul Andrei Crețu au susținut alocuțiuni privind importanța acestei zile. Poetul Daniel Grosu și interpretul Dan Ailincăi au reciat versuri din creația eminesciană.

Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Demersul legislativ a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Potrivit prezentei legi, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită de către autorităţile publice din România şi de către reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. De asemenea, legea prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în cadrul programelor lor manifestările dedicate acestei zile. Legea 53/2013 a fost completată prin legea 290/2013, prin introducerea unui alineat care stipulează că Ministerul Culturii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a legii, cu consultarea comisiilor pentru cultură din cele două camere ale Parlamentului.