Oficialitățile, pregătite să începă ”Hora din străbuni”

Considerat cel mai important eveniment cultural organizat anul acesta în judeţ, miercuri, la Vaslui, va debuta  cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor ”Hora din Străbuni”. Festivalul se va desfăşura în perioada 2– 6 august şi va reuni ansambluri folclorice din  Vietnam, Iran, Kazakhstan , Mexic, Panama , Argentina , Cipru de Nord, Georgia, Slovacia, Ucraina, Republica Moldova și România.  Pe scena Festivalului vor urca și numeroase ansambluri locale din județul nostru: de la Negrești, Vetrișoaia, Muntenii de Jos, Tutova, Stănilești, Oșești, Drânceni, Zorleni, Lunca Banului, Muntenii de Sus, Perieni, Târzii și din municipiul Vaslui.

 

Astfel, timp de cinci zile, Vasluiul se va transforma într-un centru cultural fascinant, în care costumele populare și folclorul românesc autentic vor sta la aceeași masă cu folclorul popoarelor invitate, nu doar la Teatrul de Vară, acolo unde se vor desfășura zilnic spectacole, ci și pe străzile orașului: în prima zi într-o paradă, care va pleca din Parcul Copou – Centru- Teatrul de Vară, apoi, zilnic, ateliere de dans în Parcul Copou și în parcul din fața Inspectoratului de Poliție al Județului. Ultima seara va fi una de excepție, o seară în care încheierea Festivalului va fi marcată de o horă imensă, care se va desfășura în Centrul Civic.

Organizatorii acestei ediții ( Consiliul Județean Vaslui, prin Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui și Primăria Vaslui), ne asigură că prezenţa la festival este și în acest an una de excepţie, iar dorința de a fi gazde bune este pe măsura dorinței de a promova imaginea județului nostru și, implicit, pe cea a României.

”De la încheierea ultimei ediții a Festivalului de Umor știam că punctul de atracție al anului 2019 va fi acest festival. Ca urmare, ne-am îndreptat toată atenția spre acest lucru. Municipiul Vaslui este gazdă și, ca atare, ne-am pregătit ca orașul să arate corespunzător. Am vizitat zilele acestea fiecare locație, fiecare zonă, astfel încât să le oferim musafirilor imaginea unui oraș curat, primitor, și dacă vasluienii vor răspunde corespunzător, așa cum au răspuns de fiecare dată, în ceea ce privește disciplina și ospitalitatea, ne gândim la un succes. Până atunci avem câteva zile de foc, câteva zile în care am dispus organizarea unui comandament, la Primărie, activ 24 din 24 de ore, care să intervină dacă este nevoie, să ia cele mai bune hotărâri, astfel încât festivalul să se desfășoare fără probleme.

Programul este frumos, formațiile invitate sunt de top. Nu știu cînd vor mai avea ocazia formațiile din Panama sau Argentina să mai vină la noi, nu știu când vor mai avea vasluienii ocazia să le vadă. Am oferit acest prilej și noi ne luăm rolul de gazde în serios. Fiecare formație va fi însoțită de colegi de ai noștri, astfelm încât toți oaspeții să petreacă aici momente deosebite. Și în acest an, ca să putem veni în întâmpinarea tuturor vasluienilor, vom amplasa în Centrul Civic un ecran, iar spectacolul de pe scena Teatrului de Vară va putea fi văzut în direct. Sperăm că vasluienii vor fi și de această dată  alături de noi, că vor da dovadă de spirit civic, și vor aprecia evoluția tuturor artiștilor. ”, a afirmat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, exprimându-și dorința ca cei care vor petrece aici câteva zile vor pleca cu o amintire frumoasă.

Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean și-a exprimat speranța ca evenimentul să fie intens mediatizat  afirmând că ” parteneriatul cu municipalitatea este un parteneriat de succes, am desfășurat împreună mai multe proiecte, iată, de această dată vorbim de unul pe cultură, vorbim de un festival care a devenit un simbol pentru județul Vaslui. Festivalul se derulează pe parcursul a cinci zile, în șapte locații foarte frumoase, atât în mediul urban cât și cel rural. Unii dintre musafirii noștri vin pentru prima dată în Vaslui, alții ne știu drept gazde ospitaliere. Vrem să le arătăm că avem comunități frumoase, ospitaliere, că avem un județ frumos , care merită un asemenea festival.  Scopul nostru este de a avea o manifestare menită să promoveze dansul și cîntecul tradițional, al nostru și al altor popoare. Mulțumim tuturor celor implicați în organizarea evenimentului, pentru că toți s-au străduit ca acest festival să fie unul de succes”.

Aflat la cea de-a V-a ediţie, Festivalul Internaţional de Folclor „Hora din străbuni”, se anunţă de o amploare nemaiîntâlnită. Dacă în ediţiile precedente spectatorii vasluieni au avut ocazia să admire portul popular, muzică şi dansul din țări precum  Armenia, Muntenegru, Vietnam, Turcia, Peru,  Serbia,  Spania, Georgia și Columbia, anul acesta, participarea internaţionalã este mult mai largă, confirmându-şi prezenţa ansambluri populare din aproape toate colţurile lumii.

Potrivit directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) Vaslui, Lucian Onciu, popularitatea festivalului a fost dată de înscrierea în Consiliul Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice (CIOFF), fapt ce a făcut că acesta să fie recunoscut că manifestare internațională.

”Am fost nevoiți să ne adaptăm din mers, după ce India nu a obținut vize de intrare în țară, dar statutul nostru de membri CIOFF a permis să aducem ansambluri de profesioniști Ne dorim ca toate cele 913 locuri din sala Teatrului de Vară să fie ocupate, pentru că derulăm o manifestare care nu se adresează doar unei singure categorii, cea a iubitorilor de muzică populară. Prin performanța trupelor pe care le-am invitat, festivalul se adresează tuturor categoriilor de vârstă și  tuturor celor care au repere în ceea ce privește spectacolele de calitate”, a spus  Lucian Onciu. directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) Vaslui

Festivalul se anunţă spectaculos, cu atât mai mult cu cât, în fiecare zi, vor fi organizate cursuri de dans popular, în cadrul cărora participanţii pot învăța dansuri tradiţionale de la fiecare grup prezent, sau vor putea achiziţiona suveniruri, CDuri, DVD-uri sau alte produse de promovare specifice zonei pe care o reprezintă ansamblul. Evenimentul reprezintă un bun prilej şi pentru ansamblurile populare din judeţul Vaslui, care, dacă vor reuşi să se facă remarcate, ar putea participa ca invitate la festivalurile internaţionale de gen organizate de țările prezente în acest an la Festivalul „Hora din străbuni”.

Anul acesta, o parte dintre formaţiile participante la festival vor susţine spectacole şi la Bârlad, Huși, Negrești,Pădureni,Hoceni și Vetrișoaia, organizatorii reușind o mobilizare de forțe greu de egalat, din care nu lipsesc responsabili de grup, traducători,fotografi, sunetiști, voluntari.

De precizat, au fost deja epuizate cele 300 de abonamente disponibile, dar doritorii pot găsi încă bilete,  puse în vânzare la Teatrul de Vară.Prețul unui bilet este de 15 lei/zi, iar program casei de bilete este stabilit  între orele 13.30.00-16.30.

( Mihaela Zărnescu)