O carte pe zi: ”Theodora Tenpenny și tabloul pierdut”, de Laura Marx Fitzgerald

”Citisem suficiente cărți de isorie cât să știu că preoții cunosc limba latină. Și citisem suficiente romane polițiste cât să știu că sunt obligați să țină secret orice le-ai zice.

Chiar în timp ce mă gândeam cum să faci să chemi un preot atunci când ai nevoie de unul, o doamnă îndesată, în straie preoțești, a intrat pe o ușă mică de lângă altar. S-a oprit și a făcut o mică plecăciune în fața altarului, după care s-a întors și s-a îndreptat spre partea din spate a bisericii, în timp ce papucii lălâi îi plescăiau pe culoar.

-Bună ziua, s-a auzit o voce cu accent britanic de la jumătatea naosului. Pot să vă ajut cu ceva, domnișoarelor?

-Ăăăă, da. Căutăm un preot, cred.

S-a oprit în dreptul nostru și a chicotit.

-Păi ați găsit unul, cred. Sunt reverendul Cecily, puteți să-mi spuneți așa, s-a prezentat femeia, strîngîndu-mi mîna cu putere.”

”Theodora Tenpenny și tabloul pierdut”este o carte ce te duce pe tărâmul magic al viselor şi al întâmplărilor la limita imaginaţiei. Alături de eroina Theo, o adolescentă de 13 ani, cititorul trăiește intens experienţa unor aventuri pline de mister,  Şirul evenimentelor se formează în jurul unui secret pe care bunicul i-l mărturiseşte pe patul de moarte, ceea ce o va conduce pe Theo într-o călătorie iniţiatică prin care va descoperi cu adevărat lumea exterioară, lăsând la o parte universul închis al căminului familial.

Ca în orice poveste clasică de aventuri, eroina noastră va fi însoţită de mai mulţi companioni de drum, care îi vor fi alături în momentele cheie pentru a desluşi tainele ce se conturează în urma morţii bunicului. Suita de personaje pozitive este completată de cele antagonice, care, bineînţeles vor încerca să o abată pe de la drumul său.

Dincolo de aspectul de roman detectiv, cu un fir narativ bine conturat şi plin de suspans, menit să îţi capteze atenţia,”Theodora Tenpenny și tabloul pierdut” este un roman ce vorbeşte despre puterea prieteniei, dar incită şi la descoperirea istoriei celui de-al doilea război mondial şi a istoriei artei. Există foarte multe detalii cu privire la epoca Renaşterii, dar și a lagărelor nazisteun grup de voluntari care s-au ocupat de salvarea operelor de artă în timp ce Europa era devastată de bombardamente şi ocupaţia germană sau rusească.

Așadar, o poveste captivantă, pentru copii de peste 10-12 ani, dar și pentru toți cei care nu și-au pierdut curiozitatea și inocența copilăriei.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene