O carte pe zi: ” ”Grădina de la miezul nopții”, de Philippa Pearce

”Și, în sfârșit, unu! Ceasul bătu ora, dar apoi, parcă pentru a arăta că gândește de unul singur, continuă să bată: două! De data asta Tom nu mai era deloc amuzat că anunță ora greșită. Trei! Patru!. ”E ora unu”, șopti furios peste marginea așternutului. ”De ce nu bați ora unu, așa cum ar face ceasurile de acasă?”. În loc de asta: cinci! șase! În ciuda iritării Tom nu se putea opri din numărat; devenise unul din obiceiurile lui de peste noapte. Șapte! Opt! În fond, ceasul era singurul lucru care  vorbea cu el de-a lungul tuturor acelor ore de întuneric. Nouă! Zece!. ”Hai că mergi până la capăt”, își zise Tom, căscând însă, în ciuda admirației involuntarecare-l cuprinsese. Da, și încă nu se terminase. Unsprezece! Douăsprezece! ”Ei, spune tu, să bați ora douăsprezece de două ori într-o noapte!”, zise zemflemitor și somnoros Tom. Treisprezece! proclamă ceasul, apoi se opri.

Treisprezece? În mintea lui Tom se produse un scurt-circuit: chiar bătuse ora treisprezece? Nici măcar pendulele bătrâne și nebune nu făceau asta. (…)

Ceea ce îl neliniștea era faptul că această întâmplare schimba lucrurile pentru el: o simțea în oase. (…)

Dacă îți plac poveștile din care fac parte o casă veche, un copil curios și o călătorie în timp, atunci aceasta este pentru tine.

Plină de farmec și cu mult mister,  ”Grădina de la miezul nopții” este o carte plină de fantezie, care poate fascina mintea curioasă a unui copil. Cel puțin, ideea de a călători în timp va stârni cu siguranță imaginația tinerilor cititori. Escapadele lui Tom, eroul principal,  în grădina secretă sunt încântătoare și te mențin tot timpul cu sufletul la gură, pentru că te vei întreba mereu ce urmează, care este următoarea aventură. E o carte care te face să te întrebi dacă chiar pot exista două lumi paralele, dacă fantomele sunt adevărate sau nu, care este lumea reală și care este ficțiunea, unde începe și unde se termină realitatea. 

Prima dată te lasă să înțelegi că Hatty este o fantomă, apoi te gândești că Tom este cu siguranță fantoma, ca mai apoi la sfârșit, să afli întregul adevăr! Finalul este ca o lovitură de teatru, iar acest lucru face cartea extrem de interesantă.

Grădina de la miezul nopții este o carte premiată cu Medalia Carnegie și merită citită. O recomandăm totuși copiilor de peste 11-12 ani, pentru că noțiunea de călătorie în timp s-ar putea să fie un pic mai greu înțeleasă de cititorii mai tineri.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene