O carte pe zi: ”Fetița cu chibrituri”, de Hans Christian Andersen

” (…) În şortul ei vechi, micuţa ţinea strâns un vârf de cutii de chibrituri şi mai avea şi în mână o cutie. Fusese o zi rea pentru dânsa, pentru că nimeni nu îi cumpărase nimic până la acea oră târzie. Astfel că n-avea niciun bănuţ. Şi îi era tare foame, şi îi era nespus de frig!

Biata fetiţă! Fulgii de zăpadă cădeau pe părul ei lung şi bălai, care i se încreţea frumos pe lângă ceafă, dar nu se gândea ea acum la părul ei creţ. Luminile străluceau la ferestre, miros de fripturi se răspândea în stradă, căci era Ajunul Anului Nou. Iată la ce se gândea ea!

Într-un sfârşit, nu mai fu în stare să meargă. Se opri şi se ghemui într-un colţ, aflat între două case, din care una ieşea în stradă mai mult decât cealaltă. Şi cu toată că îşi strânse picioruşele sub dânsa, frigul o pătrundea din ce în ce mai mult. Dar nu îi venea să se ducă acasă!

Dacă ar fi adus înapoi toate chibriturile, şi niciun bănuţ, tatăl ei ar fi bătut-o straşnic pentru asta. Şi-apoi, ce, acasă la ea nu era la fel de frig?”

Fetița cu chibrituri, de Hans Christian Andersen nu este doar  una dintre cele mai cunoscute povesti clasice pentru copii, dar, cu siguranță, și una dintre cele mai înduioșătoare. Numai potrivită de a fi citită de copii  în pragul Sărbătorilor de Iarnă, atunci când fiecare dintre ei întocmește tot felul de liste pentru Moș Nicolae sau Moș Crăciun.  

Pentru că, Fetiţa cu chibrituri e genul de poveste care ar trebui să ne facă mai atenţi la oamenii din jurul nostru şi la suferinţa lor, mai generoşi, mai determinaţi să-i ajutăm pe cei care au cu adevărat nevoie. Şi nu doar de Crăciun.

Biblioteca Județeană are în colecție ediții diferite ale acestei povestiri, cu texte ușor de citit datorită dimensiunii mari a caracterelor, care îi vor ajuta pe cei mici sa descopere singuri plăcerea lecturii. Cărțile au ilustrații frumos colorate, care întăresc vizual cele citite.

•        Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul„  Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene