„Noaptea cercetătorilor europeni” și la Bârlad
Vineri, 30 septembrie, Bârladul se va alătura altor aproximativ 400 de orașe din Europa și va marca „Noaptea cercetătorilor europeni”, activitate ce se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie și care își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Ca și anul trecut, și în 2022, bârlădenii sunt invitați pe platoul din faţa Teatrului „Victor Ion Popa”, pentru o sesiune de observații astronomice. Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad va fi gazda evenimentului, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu”, şi clubul de robotică „Inorog”.
Pe 30 septembrie, în intervalul orar 19.00-23.00, bârlădenii sunt invitați de echipa Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad să ia parte la un eveniment ce se desfășoară la nivel european, respectiv „Noaptea cercetătorilor europeni”. În cele câteva ore, cercetătorii invită publicul larg să pășească în universul științific, pentru a le da ocazia oamenilor să afle cu ce se „mănâncă” acest domeniu și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Adică le oferă oamenilor de știință șansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului șansa de a descoperi universul științei și oamenii din spatele experimentelor.
„Cercetătorii și pasionații de știință își dau întâlnire pe data de 30 septembrie 2022 la «Noaptea Cercetătorilor Europeni», cel mai captivant eveniment despre știință și cercetare, în care publicul va avea ocazia să cunoască oamenii din spatele cercetătorilor și să înțeleagă mai bine cât de importantă este munca de cercetare pentru viața de zi cu zi. Observatorul Astronomic şi Astroclubul «Perseus» din cadrul Muzeului «Vasile Pârvan» vor organiza evenimentul în aer liber, începând cu ora 19.00, pe platoul din faţa Teatrului «Victor Ion Popa». Printre organizatorii locali se numără Colegiul Naţional «Gheorghe Roşca Codreanu» şi clubul de robotică al liceului «Inorog Team Ro152»”, a precizat muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară, coordonatorul evenimentului la nivel local.
Primul eveniment „Noaptea cercetătorilor europeni” a fost organizat în anul 2005 și, anual, atrage peste 1,5 milioane de vizitatori din Europa și nu numai. Ediția din acest an se va desfășura în peste 400 de orașe din 25 de țări din Europa, iar proiectul se adresează minților curioase și tinerilor care doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activități științifice și educative. Devenit deja tradiție, evenimentul va avea loc față în față cu publicul pe 30 septembrie, vizitatorii fiind invitați să utilizeze cele mai recente tehnologii și instrumente sub îndrumarea oamenilor de știință, să participe la experimente, să urmărească demonstrații și simulări și să dezbată teme diverse cu cercetătorii.
Din România s-au înscris cercetători din numeroase institute de cercetare, universități și centre de inovație din orașele Suceava, Târgu Neamț, Piatra-Neamț, Bacău, Bârlad, Galați, Tulcea, Sulina, Constanța, Călărași, Buzău, București, Ploiești, Titu, Târgu Jiu, Bumbești-Jiu, Petroșani, Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Câmpia Turzii, Zalău, Negrești-Oaș, Timișoara, Arad și Oradea.
„Noaptea cercetătorilor europeni” se înscrie în seria acțiunilor Marie Sklodowska-Curie.