Noapte de poveste la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Sâmbătă, 13 mai 2023, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui și Primăria Municipiului Vaslui, vă invită la „Noaptea Muzeelor 2023”, ediția a XIX-a. Activitățile evenimentului se vor desfășura pe esplanada din fața instituției de cultură și în interiorul muzeului, în intervalul orar 17:00-00:00.

Programul este diversificat și include: vizitarea expoziției de bază, spectacol, expoziții temporare de valoare, concursuri, tombole și premii, târg cu vânzare.

Vizitatorii care vor păși pragul sălii Multimedia vor avea parte de o întâlnire regală. „Carol al II-lea al României. Un rege controversat” este expoziția temporară care îl aduce în prim-plan pe primul născut al reginei Maria și al regelui Ferdinand. Vor putea fi admirate câteva dintre piesele de excepție din colecțiile cu Regele Carol al II-lea, aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, dar și timbre, reviste, cărți poștale militare și alte obiecte care au legătură cu suveranul, din colecția domnului Viorel Bolum, membru al Asociației de Numismatică Română – secția Bârlad.

Prietenii muzeului vor avea șansa de a descoperi „O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans”, a doua expoziție temporară, care a fost realizată în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. Vor fi expuse ordine de dans, reconstituiri ale costumelor purtate de Sofia și Samuel von Brukenthal în portretele pictate de Johann Nepomuk della Croce, reproduceri ale unor lucrări din colecția de stampe a muzeului din Sibiu și multe alte bunuri culturale de excepție.

Expoziția temporară outdoor „Călătorie prin Vasluiul interbelic” vă va purta pașii într-o perioadă în care în Vaslui „totul era domol, liniștit, blând și visător, ca în toată Moldova”. Clădiri de poveste, străzi cu farmec aparte, planuri vechi ale orașului și descrieri de epocă, această expoziție, realizată în colaborare cu Serviciul Județean Vaslui al Arhivelor Naționale, reprezintă o memorie a locurilor și un loc de memorie.

„Exponatul anului 2022”  reunește 12 obiecte de patrimoniu, selectate de colectivul muzeului și integrate, în cursul anului 2022, în proiectul cultural multianual „Exponatul lunii la Muzeul Județean Vaslui”. Acestea vor fi distribuite în expoziția de bază și vor avea etichete speciale. Vizitatorii vor putea vota bunul cultural cel mai interesant. Va fi organizată o tombolă, intitulată „Alege exponatul tău”. Câștigătorul se va stabili prin tragere la sorți.

Ajuns la a III-a ediție, concursul „Detectiv peste timpul istoric” presupune identificarea de către vizitatori a unui obiect din expoziția de bază, amplasat la o altă secție decât cea de care aparține. Câștigătorul va fi premiat tot prin tragere la sorți.

Anul acesta, va avea loc și un târg cu vânzare – meșter popular Mircea Tofan, Huși, pe esplanada Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Seara de 13 mai va fi una de vis pentru melomani. Pe lista invitaților care vor urca pe scenă se regăsesc: formația „VÂNT DE VARĂ”, elevii Asociației „DUO ART”, formația „ROTARIA JUNIOR”, trupa „GÂRLEA CVARTET” și Formația „SORIN ZLAT BAND”.

Participarea la activitățile organizate în cadrul acestei manifestări este GRATUITĂ!