„Neglijența, invitație deschisă la furt”.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au continuat astăzi activitățile în cadrul campaniei „Neglijența, invitație deschisă la furt”., care are drept scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe.

În data de 03 mai, poliţiştii din cadrul Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și reprezentanţii Groupama Asigurări – filiala Vaslui au participat la Centrul de zi Medico-Social „Buna Vestire”, din municipiului Vaslui, la o activitate în cadrul campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe, denumită „Neglijența, invitație deschisă la furt”.

Polițiștii au prezentat beneficiarilor acestui centru care sunt riscurile la care se expun în cazul ignorării măsurilor minime de protejare a locuinţei. Acestora     le-au fost adresate și recomandări astfel încât să nu devină victime ale acestui gen de infracţiuni și le-au fost distribuite materiale informativ-preventive.

Prevenirea furturilor din locuinţe

  • Este extrem de neplăcut să-ţi găseşti casa spartă. De aceea, dorim să te ajutam să nu devii una dintre victimele celor care fură din locuinţe.
  • Infractorii speculează neglijenţa locatarilor în a-şi securiza casa. De exemplu, aceştia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lăsate deschise şi nesupravegheate.
  • Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuinţe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate.

Poliţia Română vă recomandă:

Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!

  • Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
  • Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţii sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
  • Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziţionat!
  • Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să-ţi ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!
  • Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţii în casă bunuri de valoare!
  • Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!
  • Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.