Medic de familie la Vaslui, transferată la Bacău pe UPU, acuzată de malpraxis! A confundat un infarct cu o faringită

Un tânăr acuză un medic de la la Spitalul Județean de Urgență din Bacau de malpraxis, susținând că din cauza unui diagnostic greșit mama sa a murit. Femeia avea 67 de ani și timp de 42 de ani a lucrat la pediatrie la Spitalul Județean Bacău.

Dorian Ilie, fiul femeii, spune că a despus plângere la colegiul medicilor din Vaslui și la Colegiul Medicilor din Bacău. De asemenea, el spune că va depune o plângere și la Spitalul Județean Bacau pentru cercetare disciplinară. El mai spune că la începutul anului viitor va depunde și plângere penală la parchet și va intenta un proces civil pentru despăgubiri materiale și morale. Toate aceste acuze grave planează asupra unui fost medic de familie din Duda Epureni, care de curând a fost transferată la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău.

“Pe data de 12 octombrie mama m-a sunat la ora 7.30 dimineața că se simte foarte foarte rău, că are dureri toracice, greață, vărsături și stare de oboseală accentuată și mi-a zis că a chemat ambulanța, a sunat la 112. (…) Au dus-o la Spitalul de urgență Bacău, a așteptat 3 ore pentru a fi preluată deși ambulanță pe care o chemase a fost preluată cu cod 32 de urgență. A fost dusă cu lumini cu girofar la spital. (…) A fost preluată după trei ore de Laura Cristina Vrabie care i-a spus: ‘Doamna, de ce ați venit aici pentru o durere în gât că noi avem treaba!’”, a spus băiatul femeii.

El a mai spus că mama sa a fost externată cu diagnostic de faringită pe fișa de externare și cu mențiunea să ia un antiinflamator și un antibiotic.

“Avea și un EKG făcut. După decesul ei anumiți colegi de-ai mamei mi-au ridicat semne de întrebare cu privire la stare ei. EKG-ul respectiv l-am trimis mai multor medici cardiologi care dintr-o simplă privire pe Whatsapp mi-au zis că, din păcate, este un infarct în curs de desfășurare. Mama s-a dus la spital cu infarct și a plecat cu faringită. Pe fișa de externare deși diagnosticul este de faringită pe fișa scrie în același timp că faringele este normal”, a mai spus el.

Reprezentanții Spitalului Judetean de Urgențe au declarat că așteaptă concluzia Colegiului Medicilor și susțin că la spital nu a fost înregistrată până acum nicio plângere din partea familiei femeii decedate.

În acest moment doctorița pe care o acuză fiul femeii decedate își continuă programul de lucru până la apariția unei eventuale sancțiuni din partea Colegiului Medicilor

Mirela Romaneţ, purtator de cuvânt Spitalul Bacău: ”Un aparținător al unei foste paciente acuză un medic de malpraxis. Vreau să vă spun că la unitatea nostra nu există nicio plângere în acest sens. Oricum singurii care se pot pronunță pe cazurile de malpraxis sunt fie Colegiul Medicilor, fie o instanță care numește un inspector din rândul medicilor”

Medicul acuzat este la serviciu.

“Legal nu avem niciun motiv sa luam vreo măsură. Oricum singurele măsuri pe care le putem noi lua că unitate spitalicească sunt cele de ordin administrativ”, a punctat purtătorul de cuvânt. 

Doctoriță acuzată de malpraxis a venit prin transfer de la Spitalul din Vaslui și până la acest moment nu este înscrisă la Colegiul Medicilor din Bacău. Din această cauză până la acest moment nu a putut fi demarată o anchetă care să lămurească acuzațiile.

Vineri dimineața, s-a înregistrat cererea de transfer, iar săptămâna viitoare se pot demara procedurile de cercetare. În cazul în care va fi găsită vinovată doctoriță își poate pierde dreptul de liberă practică.

Marilena Căliman – președinte Colegiul Medicilor: Până în momentul de față doamna doctor Vrabie nu a fost membru în Colegiul Medicilor Bacău. Noi am primit o plângere la Colegiu împotriva dânsei și nu am putut să derulăm o anchetă disciplinară pentru că procedura era să trimitem plângerea la Colegiul Medicilor din care doamna doctor făcea parte. Astăzi dimineață (vineri dimineața – n.red.) ne-a parvenit dosarul cu cerere de transfer de la Colegiul Medicilor Vaslui. Vom aproba dosarul de transfer. Dosarul de transfer este complet cu datele profesionale ale doamnei doctor și plângerea depusă de băiatul doamnei decedate. În consecință în decursul săptămânii viitoare se va declanșa o anchetă disciplinară. În prima faza se va constitui un dosar de anchetă și se vor cere de la instituțiile abilitate respectiv spitalul județean, salvare și alte insituții sanitare implicate documente medicale. Ulterior vor fi audiați atât doamna doctor, cât și alți martori și după ce se constituie dosarul acesta va fi înmânat comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor care va efectua anchetă și va trage o concluzie în cazul de față”. 

 O eventuală sancțiune poate merge de la o simplă mustrare până la o retragere a dreptului de a profesa în funcție de gravitatea faptei.