La începutul lunii august, Vasluiul devine capitală a folclorului internațional

În mai puțin de două săptămâni, la Vaslui va debuta  cel mai important eveniment cultural organizat anul acesta în judeţ:  cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor ”Hora din Străbuni”. Festivalul se va desfăşura în perioada 2– 6 august şi va reuni ansambluri folclorice din țări aflate pe patru continente: Vietnam, Iran, Kazakhstan (Asia), Mexic, Panama (America Centrală și de Nord), Argentina (America de Sud), Cipru de Nord, Georgia, Slovacia, Ucraina, Republica Moldova și România( Europa).  Pe scena Festivalului vor urca și numeroase ansambluri locale din județul nostru: de la Negrești, Vetrișoaia, Muntenii de Jos, Tutova, Stănilești, Oșești, Drânceni, Zorleni, Lunca Banului, Muntenii de Sus, Perieni, Târzii și din municipiul Vaslui.

Timp de cinci zile, Vasluiul se va transforma într-un centru cultural fascinant, în care costumele populare și folclorul românesc autentic vor sta la aceeași masă cu folclorul popoarelor invitate, nu doar la Teatrul de Vară, acolo unde se vor desfășura zilnic spectacole, ci și pe străzile orașului: în prima zi într-o paradă, care va pleca din Parcul Copou – Centru- Teatrul de Vară, apoi, zilnic, ateliere de dans

Organizatorii acestei ediții, Consiliul Județean Vaslui, prin Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui și Primăria Vaslui,ne asigură că prezenţa la festival este una de excepţie, iar dorința de a fi gazde bune este pe măsura dorinței de a promova imaginea județului nostru și, implicit, pe cea a României.

Aflat la cea de-a VI-a ediţie, Festivalul Internaţional de Folclor „Hora din străbuni”, se anunţă de o amploare nemaiîntâlnită.  Potrivit directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) Vaslui, Lucian Onciu, amploarea  festivalului a fost dată de înscrierea în Consiliul Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice (CIOFF), fapt ce a făcut că acesta să fie recunoscut că manifestare internațională. La aceastã ediţie se acceptă numai acompaniament muzical live, cu orchestra pe scenă, organizatorii asigurând perioade de repetiţii, sisteme de lumini şi sonorizare pentru grupurile participante. Fiecare ansamblu se va prezenta în costume populare specifice țării şi zonei de unde provine.

”Am fost nevoiți să ne adaptăm din mers… De exemplu, ne-am dorit să aducem un ansamblu din India, dar membrii ansamblului nu au obținut vize de intrare în țară, iar statutul nostru de membri CIOFF a permis să aducem, în ultimul moment, un ansamblu din Ucraina”, ne-a explicat  Lucian Onciu. directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) Vaslui

Festivalul se anunţă spectaculos, cu atât mai mult cu cât, în fiecare zi, vor fi organizate cursuri de dans popular, în cadrul cărora participanţii pot învăța dansuri tradiţionale de la fiecare grup prezent, sau vor putea achiziţiona suveniruri, CDuri, DVD-uri sau alte produse de promovare specifice zonei pe care o reprezintă ansamblul. Evenimentul reprezintă un bun prilej şi pentru ansamblurile populare din judeţul Vaslui, care, dacă vor reuşi să se facă remarcate, ar putea participa ca invitate la festivalurile internaţionale de gen organizate de țările prezente în acest an la Festivalul „Hora din străbuni”.

Anul acesta, o parte dintre formaţiile participante la festival vor susţine spectacole şi la Bârlad, Huși, Negrești, Hoceni și Pădureni, organizatorii reușind o mobilizare de forțe greu de egalat, din care nu lipsesc responsabili de grup, traducători,fotografi, sunetiști, voluntari.

Biletele și abonamentele au fost puse deja în vânzare la casa de bilete a Teatrului de Vară. Prețul unui bilet este de   15 lei/zi, iar  prețul unui abonament  este de 50 lei/4 zile(2-5 august). Spectacolul de gală de pe 6 august se va desfășura în Centrul Civic, accesul fiind liber.

Program casa de bilete:
Luni – Vineri : 10.00 – 12.00, 15.30 – 17.30;
Sâmbătă și Duminică
10.00 – 12.00, 14.00 – 16.00

 

( Mihaela Zărnescu)