La coadă, pentru agheazmă (foto/audio)
Sute de creștini au fost astăzi prezenți în lăcașurile de cult creștine pentru a asista la slujba prilejuită de sărbătoarea Botezului Domnului, una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox. Boboteaza, cum este denumită sărbătoarea în popor, a marcat sfârșitul ciclului de sărbători dedicate Anului Nou și este închinată purificării mediului înconjurător, în special a apelor, de forțele malefice. În această zi preoții au botezat apele făcând agheazma pe care o vor folosi pe tot parcursul anului pentru botez și pentru sfințirea oamenilor și caselor.
La Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, din centrul municipiului Vaslui, aflăm de la părintele Vasile Pârcălabu că au fost pregătite 3.000 de sticle cu agheazmă, dar credincioșii au avut la dispoziție și agheazma din alte recipiente cu volum mare, prevăzute cu robinete, astfel încât credincioșii să poată pleca acasă cu câtă agheazmă doresc.
Tot părintele Vasile Pârcălabu a vorbit și despre semnificațiile marii sărbători creștine.
Efectele Agheasmei mari asupra credincioșilor care se vor stropi și vor gusta din ea le-a arătat preotul în timpul rugăciunii de sfințire: “Și-i dă ei harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toți cei ce se vor stropi și vor gusta dintr-însa să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință”.
De aceea, spun oamenii agheasma mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot așa de proaspată, de curată și de bună la gust, ca și atunci când a fost scoasă din izvor.În casele credincioșilor, agheasma se păstreaza la loc de cinste, în vase curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc. Credincioșii gustă dintr-însa pe nemâncate, în zile de post sau la sărbătorile mari.