La braconaj cu maşina, băut şi fără permis

În data de 9 noiembrie, în jurul orei 22.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni – I.T.P.F. Iași aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu au observat, pe raza localității Poșta Elan, județul Vaslui, un autovehicul de teren marca Isuzu Trooper, înmatriculat în R.Moldova, care se deplasa pe drumul neamenajat de pe deal, dinspre localitatea Poşta Elan către satul Copăceana.

Poliţiştii au procedat la interceptarea autovehiculului de teren și legitimarea persoanelor, stabilind că acesta era condus de un cetățean român, în vârstă de 54 de ani, care era însoțit de un conațional, în vârstă de 35 de ani. În momentul legitimării persoanelor, șoferul a declarat că nu deţine niciun document care să ateste înmatricularea autoturismului de teren şi că nu este deţinător de permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.

La verificarea sumară a autovehiculului, echipajul a observat, la picioarele pasagerului, o armă de vânătoare cu ţevi lisă, care nu era frântă şi nici introdusă în tocul de purtare. De asemenea, pe podeaua maşinii, în faţa banchetei din dreapta spate, se afla într-o pungă transparentă, un iepure de câmp proaspăt eviscerat și care prezenta pe torace urme de alice prin împușcare.

Având în vedere cele constatate, cei doi bărbați și autoturismul au fost conduși la sediul instituției, pentru efectuarea unor verificări specifice.

Întrucât conducătorul auto emana o puternică halenă alcoolică, s-a procedat la conducerea acestuia la Poliţia Oraşului Murgeni – Compartimentul Rutier, unde a fost testat cu aparatul alcooltest rezultând o valoare a alcoolemiei de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus ulterior, cu acordul lui,  la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge.

Cu ocazia cercetărilor efectuate, polițiștii de frontieră au  stabilit că arma de vânătoare găsită este marca IJ lisa cal. 12 mm, care avea două cartușe nepercutate pe țeavă. De asemenea, au mai fost descoperite și 9 cartușe de vânătoare cal. 12 mm.

În urma verificărilor specifice efectuate, s-a stabilit că cei doi au autorizaţie de vânătoare colectivă valabilă pentru recoltarea de mistreți, vulpe şi câini hoinari, dar nu şi pentru iepuri de câmp.

Cu privire la cele constatate, bărbaţii au declarat că au vânat pe timpul nopții, la lumina farurilor autovehiculului.

Cei doi bărbați au fost informați ca vor fi cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe, braconaj și transportul vânatului găsit împuşcat ori tranşat în teren, respectiv complicitate la infracțiunea de braconaj.

Vânatul ucis, în greutate de 2,4 kg, a fost depus la Direcția Sanitară Veterinară Vaslui cu sediul în Municipiul Bârlad pentru expertiză.