Județe magnet: Vaslui bate Constanța

București este localitatea care atrage ca un magnet cei mai mulți români. Pratic, un sfert dintre cei care își schimbă domiciliul în interiorul țării se mută acolo. La nivel de județ, Capitala e urmată de Ilfov, Timiș și Cluj, Vasluiul și Galațiul fiind pe locurile 6 și respectiv 7.

Pare curios cum, după București și Iași, următorii „magneți” urbani sunt Vaslui și Galați, înaintea Clujului. HotNews a stat de vorbă cu profesorul Dumitru Sandu pentru a încerca să aflăm de ce Vaslui și Galați sunt orașe care par să atragă fluxuri importante de români.

Dacă discutăm de Vaslui, una din explicații, spune profesorul Sandu, este faptul că mulți vasluieni au fost plecați la muncă în străinătate, iar perioada pandemică și post-pandemică le-a închis locurile de muncă, aceștia fiind nevoiți să revină acasă.

Există un nou fenomen migrator, atrage atenția profesorul Sandu. Este vorba despre migrația circulară. Oameni care lucrează în afară, se întorc în țară iar după o perioadă de timp pleacă iar. Foarte probabil ca și în cazul Vasluiului, localnicii care au lucrat în străinătate- munci calificate sau mai puțin calificate, să se întoarcă.