Hackerii care l-au aparat pe Andrew Tate sunt din Vaslui. DIICOT a reusit sa-i prindă o parte din ei!

DIICOT anunta ca a efectuat, joi, sase perchezitii domiciliare si au pus in executare opt mandate de aducere in cazul spargerii mai multor site-uri guvernamentale. Acestea au fost sparte de o grupare numita „Operation Romania”, care a cerut eliberarea lui Andrew Tate, aflati atunci in arest.

„La data de 29 iunie a.c., politistii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice din Politia Romana, impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala, au efectuat 6 perchezitii domiciliare si au pus in executare 8 mandate de aducere, in cadrul unui dosar penal in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea functionarii sistemelor informatice, transfer neautorizat de date informatice si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Din cercetari a reiesit ca, in perioada noiembrie 2022 – iunie 2023, persoanele banuite ar fi lansat mai multe atacuri informatice tip „defacement” asupra sistemelor informatice apartinand mai multor institutii publice din tara, fapte circumscrise, avand in vedere modul in care au fost savarsite si s-au concretizat, fenomenului cunoscut in domeniul cibernetic sub titulatura de „hacktivism”.

Activitatea desfasurata de banuiti ar fi capatat notorietate in mediul online, sub numele de „Operation Romania”.

Hacktivismul este o forma de activism care implica utilizarea abilitatilor si cunostintelor in domeniul tehnologic, in special in hacking si securitate informatica, pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice.

Una dintre caracteristicile distincte ale hacktivismului este utilizarea tehnicii de hacking pentru a obtine acces neautorizat la sisteme informatice. Acest acces poate fi obtinut fie prin exploatarea vulnerabilitatilor de securitate, fie prin exploatarea parolelor slabe, setate de catre utilizatorii legitimi, fie prin alte metode de infectare.

Un alt aspect important al hacktivismului este utilizarea puterii colective. Hacktivistii colaboreaza adesea in grupuri sau in comunitati online, impartasind cunostinte, instrumente si idei pentru a amplifica impactul actiunilor lor.