Festival-concurs inedit, la Lipovăţ: „Hora muzicuţelor” (galerie foto)

Cântec  şi voie bună în centrul comunei Lipovăţ, duminică, 9 iulie, la cea de-a doua ediţie a Festivalului – concurs judeţean de interpretare  “Hora muzicuţelor”, manifestare unică în ţară, organizată de Primăria şi Consiliul Local Lipovăţ, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui.

Anul acesta, la cele două secţiuni ale concursului, individual sau formaţie,  s-au înscris 22 de concurenţi, din toate zonele judeţului.  Alături de aceştia, pe scenă au urcat invitaţi speciali: Fanfara de copii “Teişorul” Lipovăţ, umoristul Dan Ailincăi, din Văleni,  Ion Solyom, din Ploieşti, Zvîncă Viorel , din Moineşti (Bacău) şi  Ioan Ciobotaru, din Lipovăţ.  Juriul a fost format din specialişti  în arta muzicală: prof. Andran Călin, prof. Cristin Ciubotaru şi Ion Solyom.

“Ideea acestui Festival s-a născut din dorinţa de a-i promova şi de a le da o şansă de afirmare interpreţilor amatori, chiar noi având în comună o astfel de formaţie. Am vrut să dăm şi muzicuţei importanţa pe care o are în rândul instrumentelor muzicale, dar fiind că numărul interpreţilor este mare, dar nu au  fost  puşi niciodată în valoare.  Al doilea obiectiv a fost de promovare a muzicuţei în rândul tinerilor, care pot duce tradiţia mai departe.  După succesul primei ediţii a Festivalul-concurs judeţean de interpretare la muzicuţă  “Hora muzicuţelor”, am decis să continuăm tradiţia acestui eveniment. Şi am organizat  o nouă  ediţie. Am avut bucuria ca de această dată să avem un număr dublu de concurenţi şi chiar solicitări de înscriere a unor persoane din alte judeţe. Din păcate, pe acestea am fost nevoiţi să le refuzăm, dat fiind caracterul judeţean al competiţiei. Poate, la anul, dacă vom dispune de susţinere şi de fondurile necesare, vom putea să transformăm acest  festival  în unul cu caracter interjudeţean. Eu, personal, sunt un susţinător al evenimentelor culturale şi am marea bucurie ca astăzi, pe scenă să urce şi o  fanfară a comunei Lipovăţ, o fanfară susţinută de Primărie şi formată din copii din clasele IV-VIII.  Este o formaţie care a început pregătirile în luna octombrie 2016 şi, ce mă bucură, este că am reuşit să facem o  fanfară nu la Fundul Văii, sat cu tradiţie şi unde există o fanfară, dar unde copiii nu au fost receptivi,  ci la Lipovăţ, cu copii de aici, care şi-au dorit acest lucru ”, ne-a spus Valerian Hriscu, primarul comunei Lipovăţ. 

La final, în urma jurizării, a fost stabilit şi clasamentul, iar premianţii au primit  diplome şi premii în bani.

Trofeul Festivalului: Formația de muzicuțe ”Ritmic”, Lipovăț

Categoria individual:

Premiul I- Șaramet Georgel,Todirești

Premiul II- Băbăscu Andrei, Lipovăț

Premiul III- Leonte Neculai, Zăpodeni

Mențiuni:

  • Scafaru Constantin, Todirești, 
  • Moldoveanu Viorel, Văleni
  • Gherase Ion, Bogdana
  • Costea Ion, Vaslui
  • Doroftei Gheorghe, Văleni
  • Cernat Ion, Bogdănești

Categoria grupuri:

Premiul I- Grupul ”Bujorelul”, Zăpodeni

Premiul II- Grupul ”Dorulețul”, Todirești

Premiul III- Frații Tofan, Grivița

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.