Eveniment agronomic naţional la Negreşti (galerie foto)

Marţi, 12 iulie, la Negreşti, a avut loc  “Ziua seminţelor certificate”, eveniment organizat de Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) prin Centrul de Testare a Soiurilor Negreşti, în parteneriat cu Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) şi cu Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR). Având ca temă principală promovarea folosirii seminţelor certificate şi beneficiile acestei acţiuni reflectate în producţia agricolă, evenimentul a reunit specialişti din diverse ramuri, de la producători de seminţe certificate şi până la fermieri, beneficiarii direcţi ai utilizării seminţelor testate. Din partea Ministerului Agriculturii a fost prezentă Elena Tatomir, dar nu au lipsit autorităţile locale şi judeţene şi nici senatorul PSD, Doina Silistru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Senatul României.

Organizatorii au ţinut încă de la bun început să îl motiveze alegerea Negreştiului ca loc de desfăşurare al unui  eveniment extrem de important în calendarul agronomiei româneşti: faptul că în zona Moldovei sunt mulţi fermieri care folosesc seminţe necertificate, aşa-zisele seminţe “de hambar”, dar şi existenţa la Negreşti a unui important centru de testare şi selecţie a soiurilor, unitatea de aici dispunând  de 70 ha de teren, din care 20 ha reprezintă câmpuri experimentale, ceea ce face ca CTS Negreşti să fie  una dintre cele mai mari unități de acest tip din rețeaua ISTIS

Prima parte a manifestării a fost destinată unui simpozion, în cadrul căruia Alexandru Bran, directorul Centrului de Testare Negreşti, Mihai Popescu, directorul ISTIS, dr. ing. Antonia Ivaşcu, director AISR, Alina Creţu, directorul APPR şi Constantin Dobrescu, vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România, au vorbit despre activitatea pe care o desfăşoară în instituţiile pe care le coordonează, despre importanţa testării şi omologării diverselor soiuri de seminţe, despre concurenţa neloială şi produse contrafăcute, despre interdependenţa dintre diverse ramuri agricole şi despre parteneriate.

“La mai bine de două decenii de la Revoluţie, în România există destui agricultori care folosesc sămânţă din hambar și nicidecum sămânţă certificată, așa cum ar fi normal pentru a putea obţine producţii mari. Fermele mici, care au până la trei hectare, folosesc cel mai mult sămânţă necertificată, însă astfel de cazuri nu sunt excluse nici la fermele cu suprafeţe între 3 și 10 hectare. De la 100 hectare în sus, putem spune că aproape nu mai există sămânţă “din hambar! Nu este însă singura problemă cu care se confruntă ţara noastră, România fiind singurul stat din Comunitatea Europeană care nu are un sistem de protecţie intelectuală a soiurilor noi” a spus Antonia Ivaşcu, directorul AISR.

“Este extreme de important ceea ce faceţi dumneavoastră ăi apreciez eforturile pe care le faceţi. Vasluiul este un oraş “industrial”, în care industria cea mai importantă este agricultura. Fermierii şi toţi producătorii agricoli au nevoie de produsele dumneavoastră, rezultate în urma cercetării şi testării, pentru a-şi spori producţiile agricole. Nu o să vorbesc foarte mult despre o activitate pe care dumneavoastră o cunoaşteţi mult mai bine, noi apreciem activitatea desfşăurată la Centrul de Selecţie din Negreşti. Vreau doar să vă mulţumesc şi să vă doresc success în activitate”, a spus Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.

Senatorul PSD de Vaslui, Doina Silistru, preşedinte al Comisiei de Agricultură din Senatul României, a declarat că organizarea unei întâlniri atât de importante în judeţul Vaslui reprezintă recunoaşterea faptului că zona este una foarte importantă din punct de vedere agricol. “Am vorbit de fiecare dată despre potenţialul agricol foarte mare al acestei zone. Toţi participanţii la evenimentul de astăzi au ocazia să vadă că în judeţul Vaslui se face performanţă, se testează soiuri noi, hibrizi de plante, care au o productivitate foarte mare. Există oameni care pun pasiune în ceea ce fac şi încearcă să ţină pasul cu tot ce este nou în domeniul agricol, astfel încât rezultatele să fie mulţumitoare. Folosirea seminţelor certificate duce la creşterea productivităţii culturilor agricole, iar Centrul de Testare a Soiurilor de la Negreşti este un bun exemplu în acest sens”, a declarat senatorul Doina Silistru. Ea însăşi specialist în domeniul agricol, mai exact doctor inginer în agronomie și cercetător  științific gradul I, aceasta a subliniat buna colaborare pe care a avut-o ca parlamentar cu instituţiile şi asociaţiile din domeniul agricol şi cu Ministerul Agriculturii, reuşind să armonizeze legislaţia agricolă din ţara noastră cu cea din Uniunea Europeană. “Cred că este cel mai important lucru pe care l-am realizat ca parlamentar. Un alt lucru important pe care l-am realizat împreună a fost scoaterea înregistrării şi brevetării soiurilor de la OSIM, către Institutul de Stat pentru Testare din România. Am considerat că ceea ce ceea ce realizăm noi, specialiştii şi cercetătorii din agricultură, nu ar trebui să meargă în alt domeniu. Se plătesc nişte taxe destul de mari şi e normal ca ceea ce se adună să meargă tot la instituţiile din agricultură. Acest lucru se întâmplă şi în alte ţări şi mă bucur că, în ciuda nenumăratelor piedici, am reuşit să  realizăm acest lucru. Eu, ca cercetător, înţeleg importanţa seminţei certificate în realizarea unor producţii de calitate şi superioare. Fermierii au un rol important de a fi alături de cercetare şi vom avea rezultate bune. Ca preşedinte al Comisiei de Agricultură din Parlament sunt oricând deschisă să purtăm discuţii cu asociaţiile de fermieri”, a spus Doina Silistru.

În partea a doua a manifestării, toţi cei prezenţi au fost invitaţi să viziteze loturile experimentale ale CTS Negreşti. Deoarece aici există şi un lot al APPR, Arnaud Perrein, preşedintele Asociaţiei, a vorbit nu numai de buna colaborare cu specialiştii de la Negreşti şi de rezultatele obţinute, dar şi de necesitatea unor politici corecte şi coerente în sectorul agrar.

La final, musafirii au fost invitaţi la un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul de dansuri ” Obârşii Negreştene”, coordonat de prof. Elvira Grigoraş şi de interpreta Lili Ciortan.  (Mihaela Zărnescu)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.