Elevi vasluieni, premiaţi la Abu Dhabi pentru creativitate științifică

În perioada 23-28 septembrie, un grup de elevi  din judeţ au participat la Milset Expo-Sciences International (ESI) 2019. Elevii Mandrea Radu- Alexandu, Lupu Lucian – Vasile de la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui, Hosofschi Mircea – Nicolae de la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui și Codreanu Radu – Andrei de la Colegiul Național ”Cuza Vodă” Huși au fost îndrumați de profesorii Dumitrașcu Leonaș de la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui și Dumitrașcu Irina de la IȘJ Vaslui/ Colegiul Economic ”Anghel Rugină” Vaslui. Participarea la această etapă internațională a fost câștigată prin premiul I și II obținute cu proiectele ”Simularea câmpului magnetic rotitor și a radiației produse de pulsari” și ”Simularea curbelor ce descriu radiația emisă de corpul negru” , care au fost selectate din totalul proiectelor premiate la ediția RoSEF 2018, prin procedura peer-review de către un juriu format din cercetători români din diaspora.

Expoziția a fost organizată la centrul Național de Expoziții (ADNEC Exhibition Center) din Abu Dhabi, în capitala Emiratelor Arabe Unite de către organizația MILSET. Este cotat cel mai mare eveniment din Emiratele Arabe Unite, care se concentrează exclusiv pe creativitatea științifică a tinerilor cercetători aspiranți din întreaga lume. ESI 2019 este o inițiativă a mișcării internaționale pentru activități de agrement în știință și tehnologie, a organizației MILSET, organizație de tineret non-guvernamentală, nonprofit și independentă din punct de vedere politic, care promovează dezvoltarea culturii științifice în rândul tinerilor prin organizarea STEAM (Science, Tehnologie, Inginerie, Matematică) și programe de Artă.
Câștigul elevilor a fost multiplu, din toate punctele de vedere având în vedere numărul mare de lucrări prezentate (peste 600 Proiecte STEM) la 13 discipline științifice, numărul și mai mare de participanți (peste 1500 participanți internaționali și 500 din țările Emiratelor Arabe Unite) și numărul și mai mare de vizitatori estimat la peste 3000. Acest eveniment a reunit tineri, cadre didactice și experți științifici din 50 de țări de pe toate continentele lumii Europa, Asia, America de Nord, America Latină și Africa.
Evenimentul a oferit participanților oportunitatea de a explora domeniile biologie, fizică și astronomie, știința pământului, energie și transport, inginerie, chimie, informatică, științe comportamentale și sociale, analize de mediu și management de mediu, tehnologie electrică și mecanică, științe matematice, știință medicină, și tehnologie și biotehnologie.
În fiecare zi s-au desfășurat Conferințe științifice internaționale unde liderii științifici și profesorii au prezentat cele mai recente și inovative evoluții în predarea subiectelor STEAM.
Sloganul Conferințelor Internaționale a fost ”Speak Science” cu oameni de știință și tineri din întreaga lume care să inspire mintea și să trezească pasiunea pentru știință, inovație și cercetare, să abordeze opiniile și preocupările tinerilor cu privire la impactul social al științei și tehnologiei asupra lumii.
La deschidere au participat, pe lângă staful și membrii MILSET, factori de răspundere din Emiratele Arabe Unite, precum Excelența sa Hussein bin Ibrahim Al Hammadi – ministrul Educației, Mohamed bin Ahmed Al Bawardi – ministrul de stat pentru probleme de apărare, Sarah Al Amiri – ministru de stat pentru științe avansate, ÎPS Mubarak Saeed Al Shamsi însoțiți de o serie de oficiali.