După 14 ore, cisterna răsturnată aseară a fost ridicată şi traficul spre Albiţa a fost deblocat

În cursul serii trecute, în jurul orelor 22.49, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui a fost solicitat să intervină la un accident rutier, produs pe DE 581, în dreptul localității Valea-Grecului, în care a fost implicată o cisternă încărcată cu aproximativ 17 tone de  GPL, înmatriculată în Republica Moldova. După 14c ore şi o mobilizare impresionantă de forţe, conţinutul a fost transferat, cisterna pusă pe picioare şi urcată pe un trailer şi drumul degajat.

Imediat, la fața locului au fost direcționate forțe şi mijloace de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Huşi, respectiv două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, cu 10 subofițeri.

La fața locului a fost prezent și prefectul județului Vaslui, Isabel Bogdan, care a coordonat întreaga operațiune, alături de inspectorul șef al IJSU, col.Gheorghe Blagoci, și Bogdan Apetrei. comandantul Secției Huşi.

Primele echipaje ajunse la fața locului, după realizarea recunoasterii,  au constatat că şoferul autocisternei nu a suferit leziuni, că nu există scurgeri de combustibil,  iar capul tractor s-a desprins de cisterna ce a fost proiectată în afara părții carosabile. Având în vedere că nu existau scurgeri de combustibil, circulația rutieră pe drumul european s-a desfăşurat alternativ, pe un singur sens de mers.

”La ora 22 am fost înștiințat de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență despre eveniment. În zonă au fost asigurate toate măsurile de prevenire, ținând cont că existau premisele unor scurgeri de gaze. S-a circulat pe un singur sens de mers, iar ambulanțele au fost dirijate pe un drum secundar. Circulația a fost oprită în momentul când a fost transvazată cantitatea de GPL într-o altă cisternă, ajunsă din Republica Moldova, după care s-a reușit, cu ajutorul unei macarale adusă de la o firmă privată, să repunem pe picioare autotrenul și să-l urcăm pe un trailer, pentru a degaja drumul. În acest moment se circulă normal pe DE581.

Mulțumesc lucrătorilor de la E.ON, care ne-au pus la dispoziție un generator electric, astfel încât operațiunea de transvazare să se desfășoare în condiții normale. La mulțumesc și colegilor de la Poliția Rutieră, Detașamentul de pompieri Huși și IJSU, pentru modul cum au acționat.

Participanților la trafic le cer scuze pentru disconfortul creat”, a declarat prefectul Isabel Bogdan.

În zorii zilei, în jurul orei 4.30, la fața locului a ajuns o altă autocisternă din Republica Moldova, iar începând cu ora 5.00  au fost demarate operațiunile specifice  de transvazare a combustibilului.  Pe timpul acestei operaţiuni, alimentarea pompelor s-a realizat de la un generator electric trifazat pus la dispoziție de către compania de electricitate.  Din motive de securitate, circulația rutieră pe DE 581 a fost blocată  pentru intervale scurte de timp, în momentele în care au fost efectuate diferite manevre pentru realizarea operațiunilor de transvazare.

Pentru repunerea pe roți  a cisternei,  în vederea continuării operațiunilor de transvazare s-a folosit  o macara de tonaj ridicat, solicitată de la o firmă de construcţii.

Pe întreg  parcursul intervenţiei s-au asigurat măsuri specifice de prevenire şi stingere a incendiilor, fiind constituite dispozitive de intervenție, pregătite să acționeze în caz de necesitate.

Pentru gestionarea corespunzătoare a situației de urgență s-a cooperat cu Biroul Vamal Albița, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră, Inspectoratul Județean de Poliție şi reprezentanți ai companiei de electricitate,  respectiv firmei de construcţii.. Misiunea s-a terminat în jurul orei 13.00, reuşindu-se recuperarea întregii cantităţi de GPL şi deblocarea traficului rutier

Cauzele producerii evenimentului sunt viteza și defecțiunile tehnice.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.