Doi pietoni, vinovaţi şi victime, în două accidente rutiere grave

  La sfârșit de săptămână, pe raza județului Vaslui, au avut loc două accidente de circulație soldate cu vătămarea corporală a doi pietoni.

În ziua de 30 octombrie, pe raza comunei Miclești a avut loc un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală gravă a unei persoane.

C.Andrei, de 20 de ani, din comuna Solești, conducea un autoturism pe DJ 244 E, pe raza localității Miclești, având direcția de deplasare Miclești-Boțești. La un moment dat, tânărul a fost surprins de apariția unui pieton care se deplasa pe partea dreapta a părții carosabile, în aceeași direcție de mers și care și-a schimbat brusc direcția către stânga, acroșându-l cu partea din față a autoturismului.

Victima a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde a fost diagnosticată cu „hematom subdural, edem cerebral, fractură la nivelul oaselor nazale, fractură occipitală, fractură mandibulă”, fiind ulterior transportată la o unitatea medicală din municipiul Iași. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

În cauză, polițiștii efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

În aceeași zi, pe raza municipiului Bârlad, în timp ce P. Gabriel, de 18 ani, din localitate,  conducea  pe  strada Trestiana, din municipiul Bârlad, având direcția de deplasare centru către Dealul Mare, a accidentat un minor, în vârstă de 11 ani, din aceeași localitate. Acesta s-a angajat neregulamentar în traversarea străzii, prin loc nemarcat și nesemnalizat.

Minorul a fost transportat la Spitalul municipal de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad unde a fost diagnosticat cu „traumatism cranio-facial și fractură humerus stâng”.

În urma verificărilor efectuate în baza de date privind deținătorii de permise de conducere s-a stabilit faptul că P. Gabriel nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Acesta a fost testat alcoolscopic rezultatul fiind negativ.

Pe numele tânărului a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deține permis de conducere și vătămare corporală din culpă.

Pentru a preveni astfel de accidente vă reamintim câteva recomandări de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă aflaţi în postura de pieton, pentru a nu ajunge în cea de victimă:

  • Traversaţi drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor, după ce vă asigurați în prealabil că din ambele sensuri nu se apropie niciun autovehicul;
  • Nu vă angajaţi în traversarea străzi în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
  • Respectaţi culorile semaforului electric;
  • Evitaţi să traversaţi strada în fugă! Nu traversați niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat.
  • Circulaţi numai pe trotuare, iar în lipsa acestora pe potecile laterale ale drumului public; Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasarea se va realiza numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora.
  • Pe vreme rea sau întuneric, purtați haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili.
  • Copii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – copiii imită comportamentul rutier al adulţilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.