Doi controlori vamali la Albiţa, trimişi în judecată din cauza… usturoiului

Petru Tarcea şi Florin Eugen Haida, ambii controlori vamali la Vama Albiţa, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi, dupa ce s-a constat că cei doi au prejudiciat bugetul Uniunii Europene cu suma totală de 4.028.168 lei, suma reprezentând taxe vamale care nu au mai fost plătite, după ce vameşii au întocmit şi raportat documente false de tranzit.

Petru Tarcea şi Florin Eugen Haida au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor ce trebuiau virate către bugetul general al Uniunii Europene sau către bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Primul dintre ei este acuzat de 222 de documente şi declaraţii false şi 444 de acte de fals intelectual, al doilea de două doumente şi declaraţii false şi de patru acte de fals intelectual. In urmă cercetărilor efectuate s-a constatat că, în perioada 24 aprilie-05 noiembrie 2007, Tarcea Petru şi Haida Florin Eugen, în calitate de controlori vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albiţa, jud. Vaslui, au confirmat, în mod nereal, atât electronic, în sistemul NCTS (New Computerised Tranzit System), cât şi scriptic, prin aplicarea ştampilei de serviciu şi a semnăturii pe documentul MRN, realizarea unui număr total de 224 operaţiuni de tranzit, având ca obiect usturoi de provenienţă extracomunitară. Cei doi au introdus în sistemul informatic date false prin care se confirmă părăsirea spaţiului vamal comun de către respectivele mărfuri, cu consecinţă directă a exonerării de plata taxelor vamale datorate pentru importul în Uniune al acestor mărfuri. În acelaşi scop, cei doi lucrători vamali au efectuat menţiuni false în cuprinsul registrelor vamale de export ale Biroului Vamal Albiţa, atestând faptul că respectivele mărfuri au fost scoase de pe teritoriul României, către Republica Moldova. In fapt ele au rămas pe teritoruiul României, dar nu au mai fost supuse taxelor vamale, taxe care ar fi însumat valoarea de 4.028.168 lei. Suma este considerată prejudiciu la bugetul Uniunii Europene.
“Activitatea infracţională reţinută în sarcina inculpaţilor, lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albiţa, cu atribuţii în ceea ce priveşte controlul documentelor vamale şi al mărfurilor prezentate în vederea tranzitării frontierei de stat, se înscrie într-o sfera largă de activităţi infracţionale transfrontaliere, devenite un veritabil fenomen infracţional, constând în importul în Uniunea Europeană a unor mărfuri din afară acesteia (de regulă, din China) şi punerea în liberă circulaţie a acestora pe teritoriul comunitar, cu sustragerea de la plata taxelor vamale datorate (care constituie venituri ale bugetului Uniunii Europene), prin simularea faptului că respectivele mărfuri ar fi destinate unor agenţi economici din afară Uniunii Europene şi astfel acestea doar ar tranzita teritoriul comunitar (spaţiul vamal comun). Pentru simularea tranzitului, se apelează la serviciile unor comisionări vamali, care emit declaraţiile vamale de tranzit şi iniţiază operaţiunile fictive de tranzit, precum şi la serviciile unor lucrători vamali, care confirmă, în fals, închiderea operaţiunilor de tranzit, atestând scoaterea acestora de pe teritoriul Uniunii Europene.”, se arată într-un comunicat al DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.