Distincții și câștigători la Târgul Proiectelor Comunitare 2017 (foto)

Astăzi, Fundația World Vision România a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a Târgului Proiectelor Comunitare, manifestare cu o componentă expoziţională, de artă meşteşugărească şi culinară tradiţională şi cu o componentă festivă, în cadrul căreia au fost premiate cele mai frumoase proiecte şi campanii derulate cu finanţare de la Fundația World Vision, sau în parteneriat cu aceasta.

Anul acesta au intrat în competiția Târgul Proiectelor Comunitare, la cele 14 categorii, peste 160 de proiecte, inițiative și campanii scrise și implementate de voluntari din mediul rural (cadre didactice, preoți, asistenți sociali, agenți de poliție, mici fermieri, părinți și copii), cu finanțare de la Fundația World Vision România, alături de proiecte cu finanțare externă. Bugetul total al intervenției directe în Nord-Vestul județului Vaslui a fost de aproape 2 milioane de lei în anul 2016, din care contribuția comunității, financiară sau contabilizată în ore de voluntariat,  a fost de aproape 4%. Evenimentul își propune să promoveze fapta bună, implicarea, punerea în slujba celor mai vulnerabili a tuturor resurselor care există la nivelul unei comunități, indiferent că vorbim de timp, resurse umane, financiare sau materiale.

Anul trecut, prin cele două programe de dezvoltare comunitară și 12 proiecte integrate derulate de World Vision România (3 încheiate în 2016) au fost sprijiniți peste 5.500 de copii și tineri, iar 511 familii dintre cele mai vulnerabile au fost incluse în proiectele de securitate alimentară și de dezvoltare economică.

Comparativ cu anul 2015, când cel mai mare procent din buget a fost alocat pentru sectorul de dezvoltare economică, rezultatele cercetării de impact din teren  au indicat nevoia unei investiții mai substanțiale în sectorul de educație. Astfel, ultimul Raport Bunăstarea copilului din mediul rural, dat publicității de World Vision România la începutul lunii martie, arată că la nivel național, 30% din copiii cu vârste cuprinse între 7 – 12 ani prezintă dificultăți în întelegerea unui text simplu, în creștere cu 2 procente față de 2014, iar 2, 27% dintre adulții respondenți declară că în ultimul an, cel puțin 1 copil din gospodărie a abandonat școala.

Drept urmare, 49% din bugetul intervenției directe în judeţul Vaslui a finanțat proiecte educaționale de prevenire a abandonului școlar și de educație remedială pentru scăderea analfabetismului funcțional. Acestea au fost completate cu proiecte de educație non-formală și activități extrașcolare, burse școlare și educație în spiritul valorilor creștine. Proiectele educaționale sunt urmate ca pondere de proiectele de dezvoltare economică (29%), protecția copilului (16%) și vocea și participarea copilului (6%).

„Cred ca tot ceea ce am reușit să realizăm împreuna cu partenerii noștri este la fel de important, însa aș dori să menționez creșterea intervenției la nivelul părinților. Numai la cele 3 module de Școala Părinților – educație, protecția copilului și sănătate au participat 504 părinți, peste 1100 de părinți participând la sesiuni de informare și campanii de conștientizare cu privire la responsabilitățile părintești și importanța educației pentru copil. Ne-am dorit să mărim intenționalitatea acestei abordări, pentru că studiile și cercetările efectuate de WVR arată că  nu mai este suficientă doar intervenția la nivelul copilului, este nevoie de o abordare integrată copil – familie – comunitate și de servicii comunitare de bună calitate, pentru a crește în mod real bunăstarea copiilor”, a declarat Magdalena Cămănaru, manager zonal WVR Iași&Vaslui.

Urmare a rezultatelor și recomandărilor raportului mai sus-menționat, World Vision România a inițiat în anul 2017, cu sprijinul LIDL România, proiectul “Pâine și Mâine”, un proiect tip școală după școală,  prin care 120 de copii din Pădureni (Oșești), Parpanița și Cioatele (Negrești) primesc în fiecare zi o masă caldă și sunt sprijiniți în efectuarea temelor și derularea activităților extrașcolare de către 6 pedagogi sociali.

„Proiectele educaționale continuă să fie în prim plan și în 2017. În plus, vom urmări ca problematica de protecția copilului, în special mecanismele de referire a cazurilor de protecția copilului la nivelul comunității (inclusiv cazurile de violență asupra copiilor, de neglijare și de risc de abandon școlar) să se concretizeze prin consolidarea colaborării cu Comisiile Comunitare Consultative,  DGASPC Vaslui,  ISJ Vaslui și alte instituții județene”, a mai spus Magda Cămănaru.

”Am apreciat viziunea fundaţiei World Vision România, şi anume, aceea că ea nu vine în comunitatea ta să facă ceva în locul membrilor comunităţii, ci vine să rezolve ceva împreună cu aceştia. De aceea, este foarte important sprijinul şi interesul comunităţii în astfel de proiecte şi nu ezit să vă felicit, pe cei de faţă, şi nu numai, pentru implicarea şi devotamentul în slujba comunităţii. Susţin şi felicit implicarea activă a organizaţiilor non-guvernamentale, de aceea cred că un eveniment desfăşurat ca cel de astăzi, vine, nu numai să recunoască şi să premieze eforturile partenerilor implicaţi, ci şi ca o oportunitate de a împărtăşi experienţele fiecăruia. Felicit atât instituţiile ce vor fi nominalizate în cadrul festivităţii de premiere, cât şi pe cei premiaţi. Sunteţi un exemplu în promovarea spiritului comunitar şi promovarea dezvoltării durabile a comunităţilor rurale”, a spus prefectul Isabel Bogdan, prezent la festivitate.
Daniela Buzducea, director advocacy World Vision România, a apreciat pozitiv activităţile desfăşurate la nivel regional şi subliniind buna colaborare pe care Fundaţia a avut-o cu instituţiile judeţene şi cu autorităţile locale din comunităţile în care s-a desfăşurat proiectele.

Distincții și câștigători la Târgul Proiectelor Comunitare 2017

Secțiunea EDUCAȚIE  Cel mai bun proiect educațional – „Planul de acțiune comunitară pentru reducerea abandonului școlar”, Școala “Nicolae Ciubotaru” și Comisia Comunitară Consultativă  Vulturești, Comuna Vulturești, coordonator: Mihaela Hânceanu

Secțiunea Cel mai bun proiect de dezvoltare spirituală – Proiectul “Caută și vei afla!”, comuna Ivănești, preot paroh Ionel Ilie

Secțiunea Cel mai bun proiect scris și implementat de copii – Proiectul “Fii atent, nu dependent!”, Grupul de inițiativă al copiilor Rebricea, comuna Rebricea, coordonatori: prof. Sandu Daniela, prof. Dîmbu Nicoleta, prof. Matei Mihaela.

Secțiunea Cei mai activi copiiGrupul de iniţiativă al copiilor din Rafaila, comuna Rafaila, judeţul Vaslui, îndrumător:  Zota Elena

Cea mai implicată  structura comunitară în rezolvarea problematicii de protecţia copilului – Comisia Comunitară Consultativă Bălteni, comuna Bălteni, județul Vaslui , “Proiect de intervenție pentru prevenirea abandonului școlar” , membri: primar Brașoveanu Relu Constantin, asistent social Mihaela Sahaidac, director școală Rotaru Mădălina Andreea, agent poliţie Sandu Sebastian, asistent medical comunitar Bobîrnat Veronica Elena, asistent medical Nedelea Gica.

ADVOCACY la nivel local – Protecția copilului – Școala “Mihai David” și Comisia Comunitară Consultativă Negrești, orașul Negrești, pentru campania de advocacy “O viață fără lipsuri, dar cu atâtea nevoi”. Membri: Calciu Monica, Birzu Cornelia, Gabriela Pitaru

ADVOCACY la nivel local – Educaţie  si Participarea copiilor 2016    +  Grupurile de iniţiativă reunite ale copiilor din Ivănești și Oșești, pentru Campania “Educația – viitorul copiilor”, îndrumători: prof. Ancuța Perdun, prof. Mihaela Bălăuță

Secțiunea Cel mai eficient parteneriat – Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Laza, director: profesor Ilie Radu

AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ

“Cel mai bun proiect al Asociatiilor de  fermieri” – Proiectul “Unitatea de procesare a laptelui” Buda, Asociaţia crescătorilor de animale Buda, comuna Oșești, preşedinte: Maricica Mihalache

Cel mai implicat fermier in proiectele de dezvoltare economica – Fermier Ioan Moldoveanu – Proiect de crestere a caprelor

Proiecte comunitare cu finanțare alta decât WVR – Proiectul Parteneriat pentru incluziune, Fundația Alături de Voi România, manager proiect: Manuela Iftimoaei

PREMIUL SPECIAL – Târgul Proiectelor Comunitare 2017 – Proiectul “Și eu pot deveni o voce pentru colegii mei”, comuna Rebricea, judeţul Vaslui, parteneri: Primăria Rebricea, Școala gimnazială Draxeni

Instituția județeană a anului – Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui, Compartimentul de analiză și prevenire a criminalității, comisar șef de poliție Ioan Macovei, pentru contribuția importantă în cadrul sesiunilor de informare pentru prevenirea violenței.

MARELE PREMIU World Vision România – preot paroh Mihai Paraschiv, Parohia Parpanița, orașul Negrești, pentru implicarea exemplară și misiunea asumată cu succes de a îmbunătăți viața copiilor vulnerabili din comunitățile dezavantajate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.