Dezbatere amplă la Consiliul Judeţean, pe tema reintegrării sociale a persoanelor private de libertate
Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, împreună cu Penitenciarul Vaslui au organizat miercuri, 27 noiembrie, în Sala de ședințe a Consiliului Județean Vaslui, o activitate de tip dezbatere, cu tema: Promovarea modelelor de bună practică, a indicatorilor de progres înregistrați în implementarea Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, dar și facilitarea colaborărilor pentru derularea în comun a activităților de reintegrare socială a persoanelor private de libertate în penitenciar, dar și după liberare.
Activitatea este prevăzută în Planul național de implementare a Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2015-2019 (Hotărârea de Guvern nr. 389/2015)- obiectivuI – 1.4. Organizarea unor schimburi de experiență și diseminarea modelelor profesionale de bună practică în domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.
Scopul acestui demers interinstituţional, transdisciplinar, articulat vizează eficientizarea politicilor penale şi prevenirea marginalizării sociale a persoanelor condamnate.
Obiectivul acestui demers a fost acela de a întări parteneriatele, de a facilita relaționarea interinstituțională, de a identifica bune practici, de a analiza situații particulare întâlnite în practica fiecărei instituții și de a cuantifica propuneri de îmbunătăţire a activităţilor / colaborărilor interinstituţionale între instituțiile și organizațiile implicate.
În acest sens activitatea desfășurată a urmărit informarea participanților (35 reprezentanti de la 21 institutii invitate) cu privire la stadiul implementării Strategiei, prin diseminarea indicatorilor de progres, respectiv a activităților realizate de Penitenciraul Vaslui și partenerii locali implicați în desfășurarea acestora, a nevoilor persoanelor private de libertate după liberare, precum și necesitatea continuării către un număr cât mai mare de instituţii ce pot fi implicate în activităţi de facilitare a reinserţiei sociale a persoanelor care părăsesc sistemul penitenciar (ex.: agenţii judeţene de ocupare a forţei de muncă, servicii de probaţiune, inspectorate şcolare, centre de prevenire a consumului de droguri, poliție, direcții de sănătate publică etc.).
Activitatea a debutat cu alocuţiuni de deschidere şi prezentare a participanţilor. Dumitru Buzatu – președintele Consiliului Județean Vaslui, cms. șef de poliție Gabriel-Doru Panţîru – şeful IPJ Vaslui; cms. șef de poliție penitenciară Vasile Doroftei- directorul Penitenciarului Vaslui au tras câteva concluzii ale colaborărilor interinstituționale din perioada 2015-2019; au vorbit despre progresele privind implementarea Strategiei de Reintegrare Socială a persoanelor private de libertate și despre necesitatea continuării activităților comune în perioada 2020-2024 ;
S-au prezentat activitățile specifice organizate de Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui pe linia prevenirii criminalității având ca teme prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, prevenirea violenței domestice, prevenirea accidentelor rutiere etc.
A urmat prezentarea unui raport de studiu privind „Identificarea necesităților privind facilitarea reintegrării sociale a persoanelor private de libertate” şi prezentarea metodei Teatru legislativ ca instrument de intervenţie socială în problematica drepturilor omului – scenetă /dezbatere interactivă cu 9 deținuți din Penitenciarul Vaslui și invitați la activitate – reprezentanți ai A.R.T. Fusion din București
Nu au lipsit nici prezentările de bune practici, de la Consiliul Județean Vaslui, Serviciul de Probațiune Vaslui, Program O zi cu tata, Bisericile Evanghelice Vaslui; AJOFM Vaslui, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, Protoeria Vaslui, ISU Vaslui, CEPCA Vaslui, DGASPC, 3 reprezentanți ai unor Primării din județ, Muzeul Județean Vaslui, Spitalul Județean de Urgență Vaslui.
Un accent deosebit s+a pus pe sensibilizarea comunităţilor locale, cu privire la importanţa şi necesitatea implicării acesteia atât în prevenirea infracţionalităţii, cât şi în acordarea de servicii cu efect în reducerea riscului de recidivă.
Invitații au prezentat activitățile desfășurate în parteneriat cu Penitenciarul Vaslui în scopul facilitării reintegrării deținuților, atât în timpul detenției, cât și după liberare și au propus soluții concrete la nevoile stingente ale detinutilor. Acentul s-a pus pe sensibilizarea opiniei publice cu privire la problematica mediului penitenciar, schimarea percepției comunității, in special al angajatorilor asupra deținuților, obținerea unor facilități fiscale pentru angajatorii care oferă locuri de muncă pentru foștii deținuți.